Ispunjeno manjim dijelom

Izgradnja Drinskog nasipa u Bijeljini

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Izgradit ćemo Drinski nasip i u to ulažemo 50 miliona KM.

Izvor: Bijeljina, 04.10.2018.

Izgradnja nasipa na rijeci Drini u Bijeljini, kao lokalni projekat zaštite od poplava, počeo je sa implementacijom u 2019. godini, ali je zaustavljen u maju iste godine od strane vlasnika parcela kuda bi nasip trebao prolaziti. Lokalne vlasti su u augustu 2019. godine organizovale javnu raspravu u vezi sa Akcionim planom preseljenja nasipa na Drini, ali radovi nisu započinjani.

O problemima sa otkupom zemljišta se govorilo i u ljeto 2020. godine, kada mješani Janje nisu pristajali na ponuđenu cijenu zemljišta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić prilikom posjete Bijeljini, početkom novembra 2020. godine, najavio je da će gradnja Drinskog nasipa početi na proljeće 2021. godine.

U toku je procedura projektovanja i raspisivanja poziva i mi već možemo, pošto je ova trasa čista /imovinski-pravno/, početkom građevinske sezone da krenemo sa izgradnjom Drinskog nasipa. (…) Bilo je novca dovoljno, ali je bilo određenih problem sa imovinsko-pravnim odnosima. Sigurno mogu reći da ćemo u martu, kada krene građevinska sezona, krenuti sa izgradnjom prvih 2,2 kilometra Drinskog nasipa.

Boris Pašalić, 3.11.2020.

Ministar poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je krajem decembra 2021. godine u Bijeljini da se očekuje da će u aprilu sljedeće godine početi izgradnja prve dionice drinskog nasipa čija je vrijednost tri miliona KM. 

Privedena je kraju procedura za izgradnju drinskog nasipa. U novembu je raspisan javni poziv, a polovinom januara će biti otvorene ponude. Očekujemo da će u aprilu početi izgradnja prve dionice drinskog nasipa od 2,8 kilometara.

Boris Pašalić, 24.12.2021.

Prema njegovim riječima, svako je uradio svoj dio posla, grad Bijeljina je obezbijedio sredstva za eksprorijaciju, “Vode Srpske” sredstva za izgradnju, a resorno ministarstvo za nadzor.

Za početak I faze radova na Drinskom nasipu u Bijeljini od 2 km 800 m sve je bilo spremno krajem maja 2022. godine, a u istom periodu se očekivao i izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a onda i prvi radovi. Početna tačka je Janja.

Mogu da najavim već tokom juna, početkom juna početak implementacije važnih vodoprivrednih projekata, a tu prije svega mislim izgradnju Drinskog nasipa u Bijeljini.

Boris Pašalić, 17.5.2022.

To je početak izgradnje Drinskog nasipa na koji način nakon što se završi kompletna trasa od 30 i nešto kilometara će značiti da će Bijeljina u potpunosti zaštićena od visokih voda, odnosno poplava. Procijenjena vrijednost je negdje oko 3 i po miliona KM ta prva faza.

Miroslav Milovanović, direktor JU „Vode Srpske“, 17.5.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!