Neispunjeno

Izgradnja dijela XII transferzale od spoja sa A-transferzalom kod Međunarodnog Aerodroma Sarajevo do Stupske petlje

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Nakon što je prije dvije godine izgrađena Stupska petlja i nakon što se uskoro završi izgradnja A-transferzale ostaje još izgradnja dijela XII transferzale u dužini od 1,5 kilometara od Stupske petlje, do spoja sa A-transferzalom kod Aerodroma, čime bi se zatvorio ovaj saobraćajni prsten.(…)Obzirom da je ovo saobraćajnica kategorisana kao regionalna i njome upravlja JP “Ceste Federacije BiH”, njena izgradnja od interesa je i za Federaciju BiH, naročito što bi se njome na kvalitetan način povezao Međunarodni aerodrom Sarajevo. Općina Novi Grad inicirat će aktivnosti kod ostalih institucija kako bi se krenulo u izgradnju ove saobraćajnice.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

Iako se godinama najavljuje početak izgradnje XII transverzale kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo, do danas nije bilo aktivnosti kada je u pitanju početak radova na ovom projektu.
Podsjećamo, XII Transverzala koja je smještena na zapadnom rubu grada, je cesta sa dvije prometne trake (po jedna u svakom smjeru), i svakodnevno je zagušena prometom. Iz tog razloga prometnica se treba proširiti kako bi se zadovoljili sve veći prometni zahtjevi. Prilaz gradu sa sjevera je također ograničen zbog nedovoljnih prometnih kapaciteta. XII Transverzala će biti proširena na 4 trake i uključit de izgradnju Stupske petlje. Služit će lokalnom i tranzitnom prometu koji ulazi u grad sa nove zapadne zaobilaznice, te prometu koji ide južno ka Međunarodnom aerodromu Sarajevo.
Sve do posljednje godine mandata nije bilo informacija o ralizaciji ovog projekta, no u julu 2020. godine aktuelni premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić održali su radni sastanak o temama izgradnje IX, V i XII transverzale te Južne longitudinale. Na sastanku su sudjelovali i ministar saobraćaja Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač, saopćeno je iz Kantona Sarajevo. Kada je riječ o XVII trasverzali istakli su da je “do septembra potrebno pripremiti projektnu dokumentaciju vezanu za početak gradnje XII transverzale kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!