Započeto

Izgradnja centralnog spomen-obilježja “Krila slobode”

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja centralnog spomen-obilježja “Krila slobode” na Golom Brdu, na Žuči.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Nakon što je u junu 2022. položen kamen temeljac za izgradnju spomenika “Krila slobode”, Općina Novi Grad Sarajevo je u narednih godinu dana provodila aktivnosti na sanaciji pristupne saobraćajnice i otkupu zemljišta. U septembru 2023. godine načelnik Efendić i ministar za boračka pitanaj KS Omer Osmanović potpisali su sporazum o sufinansiranju izgradnje Memorijalnog kompleksa Žuč.

Izvor: Općina Novi Grad Sarajevo

Tokom druge godine mandata, tačnije u junu 2022. godine, prilikom obilježavanja 30. godišnjice pobjede na brdu Žuč, položen je kamen temeljac za izgradnju spomenika “Krila slobode”.

Nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju spomenika “Krila slobode” kojeg su položili općinski načelnik Semir Efendić, predsjedavajući OV Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, prof. dr. Emir Salihović, autor najboljeg idejnog rješenja, predstavio je prisutnima projekat Memorijalnog kompleksa “Žuč” u okviru kojeg je i spomenik “Krila slobode”.

U septembru 2022. godine saopćeno je da je na Golom Brdu počela izgradnja spomenika “Krila slobode”.

Tom prilikom, načelnik Efendić je pojasnio da je u toku izlijevanje temelja za spomenik, te da se radi se o monumentu raspona 25 metara i 16 metara visine. Dodao je da se nada da će spomenik biti završen do 8. juna sljedeće godine, kada se obilježava Dan odbrane Općine.

Početkom septembra 2023. godine, načelnik Efendić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović potpisali su sporazum o sufinansiranju izgradnje Memorijalnog kompleksa “Žuč”, čime su iz budžeta KS osigurana dodatna sredstva u iznosu milion konvertibilnih maraka za nastavak radova na lokalitetu Golog Brda.

Kako je saopćeno iz Općine Novi Grad Sarajevo 6.9.2023. godine, Općina je ranije provodila aktivnosti na izgradnji i sanaciji pristupne saobraćajnice i otkupu platoa Golog Brda na Žuči. Iz Općine dodaju da je otkupljeno oko 80 dunuma zemljišta kako bi se moglo početi s realizacijom projekta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!