Započeto

Izgradnja centralnog spomen – obilježja “Krila slobode”

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja centralnog spomen – obilježja “Krila slobode” na Golom Brdu, na Žuči.

Obrazloženje

Tokom druge godine mandata zabilježene su aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Tokom druge godine mandata, tačnije u junu 2022. godine, prilikom obilježavanja 30. godišnjice pobjede na brdu Žuč, položen je kamen temeljac za izgradnju spomenika ”Krila slobode”.

Nakon polaganja kamen-temeljca za izgradnju spomenika “Krila slobode” kojeg su položili općinski načelnik Semir Efendić, predsjedavajući OV Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, prof. dr. Emir Salihović, autor najboljeg idejnog rješenja, predstavio je prisutnima projekat Memorijalnog kompleksa Žuč u okviru kojeg je i spomenik “Krila slobode”.

U septembru 2022. godine saopćeno je da je na Golom Brdu počela izgradnja spomenika “Krila slobode”.

U toku je izlijevanje temelja za spomenik. Radi se o jednom velikom monumentu raspona 25 metara i 16 metara visine. Ovo je zaista veliki arhitektonski složen objekat, djelo prof. Emira Salihagića. Ove godine 8. juna položen je kamen temeljac, izvođač radova krenuo je sa pripremnim zemljanim radovima. Utrošeno je dosta vremena na pronalazak rješenja i načina da se spomenik zaštiti, obzirom da će se nalaziti na vanjskom prostoru. Vrijednost ugovorenih radova je oko 460.000 KM. Nadamo se da će spomenik biti završen do sljedeće godine, 8. juna kada bude obilježavanje Dana odbrane Općine. On će promijeniti sam izgled platoa brda Žuč i predstavljat će mjesto koje će se sigurno posjećivati i biti jedan simbol odbrane Novog Grada i grada Sarajeva.

Semir Efendić, 14.9.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!