Nije započeto

Izgradnja brze ceste do Dervente

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Tokom predizbornog skupa SNSD-a u Derventi, Milorad Dodik 4.2.2022. godine najavio je izgradnju brze ceste do Dervente: “Ono što hoćemo da uradimo ovdje, a to ćemo početi već iduće godine, to nam je prioritet da uradimo ovaj autoput dalje prema Bijeljini do Beograda. Da počnemo da radimo brzu cestu i nakačimo na ovu petlju koju planiramo kod Stanara i da dovučemo brzu cestu ovdje do Dervente.”

Izvor: Milorad Dodik, Predizborna tribina SNSD-a u Derventi, 4.2.2022.

Ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavio je sredinom marta 2023. godine da uskoro počinje rekonstrukcija magistralnog puta Srbac-Derventa, dok je priključak Dervente i Stanara na autoput 9. januar predviđen Planom javnih nabavki preduzeća Autoputevi Republike Srpske za 2023. godinu, saopšteno je iz Autoputeva Republike Srpske.

Iz Autoputeva RS istakli su da je nabavka usluga projektovanja i izgradnje petlje Stanari, koja bi omogućila povezivanje na već izgrađeni autoput 9. januar, predviđena Planom javnih nabavki za 2023. godinu.

Pored toga, Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” d.o.o. Banja Luka očekuje i skori dogovor resornog Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” i Grada Derventa o promjeni kategorizacije lokalnog puta, koji se nalazi između postojećeg autoputa “9. januar” Banja Luka – Doboj i Grada Derventa. Naime, postojeći put je lokalnog karaktera, a da bi se njime omogućila veza sa saobraćajnicom prvog ranga, kakav je autoput, neophodno je da bude minimalno na nivou regionalnog puta, a najidealniji je rang magistralnog puta.

Autoputevi RS, 19.3.2023.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS, u odgovoru na Istinomjerov upit o pravcu ispunjenja ovog obećanja, naveli su da je projektna dokumentacija za rekonstrukciju magistralnog puta prvog reda MI-102 Srbac – Derventa i magistralnog puta prvog reda MI-103 Derventa – Šešlije urađena. Nije moguće pronaći više informacija o aktivnostima u vezi s ovim obećanjem.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!