Ispunjeno manjim dijelom

Izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd u dva pravca, čiji jedan krak vodi preko Tuzle, a drugi preko Sandžaka u Srbiji;

Obrazloženje

U toku mandata Vijeća ministara BiH obećanje je ispunjeno u manjoj mjeri.

Izvor: SDA "Agedna BiH 2026"

Premda su zabilježeni određeni koraci na realizaciji ovog obećanja, tokom proteklog mandata Vijeća ministara BiH nije počela izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd.

Trasa autoputa Sarajevo – Beograd utvrđena je početkom 2019. godine, prije formiranja Vijeća ministara sa Zoranom Tegeltijom na čelu.

Tek je 2021. godine, na 46. vanrednoj sjednici Vijeće ministara BiH, utvrđen Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, s osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma. 

Poseban fokus tada je stavljen na iznalaženje mogućnosti finansiranja, putem turskih banaka ili međunarodnih kreditnih institucija, prioritetnog projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice autoputa Sarajevo – Žepče – Tuzla – Bijeljina – Kuzmin i dionice brze saobraćajnice Sarajevo – Pale – Rogatica – Višegrad – Vardište, s konekcijom za Goražde na dionici Pale – Prača – Hrenovica.

Sredinom 2021. godine, na 39. sjednici Vijeća ministara BiH, utvrđen je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i kompanije Tašjapi iz Republike Turske (Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi ve Ticaret A.S), u cilju unapređenja saradnje BiH i Turske u oblasti cestovne infrastrukture.

Kako je navedeno u saopštenju, memorandum je usmjeren na uspostavljanje saradnje na realizaciji projekta izgradnje autoceste/brze prometnice Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Na ovaj način trebale su započeti operativne aktivnosti na realizaciji memoranduma o razumijevanju između BiH i Turske o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata i sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima u skladu sa važećim propisima BiH. Prijedlog memoranduma dostavljen je Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari su 16. marta 2021. godine potpisali sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

U martu 2022. godine započeli su radovi na dionici budućeg autoputa Beograd – Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina u Srbiji. Na bh. strani radovi još uvijek nisu počeli.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!