Započeto

Izgradnja autoputa preko Bijeljine

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Ono što hoću danas sa punom odgovornošću pred vama da kažem je to da ćemo da nastaviti da radimo, da gradimo autoput koji će povezati ovaj grad sa Banja Lukom i Beogradom. I imam namjeru da to završim za naredni 5 do 6 godina.

Obrazloženje

U prvih godinu dana mandata Vlade RS provođene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Bijeljina, 04.10.2018.

Dionica autoputa Bijeljina – Banja Luka trebala bi biti dio projekta, odnosno dodatni krak autoputa Sarajevo – Beograd. O autoputu Sarajevo – Beograd govori se već godinama, ali je sporna bila trasa puta kroz BiH. Konačno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić usaglasili su se 26. februara o konačnoj trasi cjeline autoputa i brze ceste Sarajevo –  Beograd. Usaglašena trasa je Rača – Bijeljina – Brčko – Lončari – Tuzla – Sarajevo  – Pale – Rogatica – Višegrad – Goražde. S druge strane, također je utvrđeno da će iz Brčkog ići još jedan krak autoputa do Banje Luke, čime će se i Banja Luka, autoputem preko Bijeljine, povezati sa Beogradom

U oktobru 2019. godine je plan parcelacije dat na uvid stanovništvu Bijeljine, a s obzirom da je između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i entitetskih ministara saobraćaja i komunikacija usaglašena trasa autoputa Sarajevo – Beograd sa dodatnim krakom prema Banjoj Luci koji će spajati Bijeljinu sa Banjom Lukom, Istonomjer će obećanje SNSD-a ocijeniti kao započeto. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!