Nije započeto

Ispunjavanje normi vezanih za preuzimanje letova unutar gornjeg sloja neba

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Nužno je i ubrzavanje procesa i ispunjavanje normi vezanih za preuzimanje letova unutar gornjeg sloja neba.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U novembru 2023. godine državni parlamentarci Džemil Smajić i Jasmin Emrić održali su konferenciju za medije na kojoj su naveli da Bosna i Hercegovina nema nijedan funkcionalan primarni radar, odnosno da u zračni prostor zemlje može neopaženo ući bilo ko, bilo kada. 

Međutim, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je 9.11.2023. godine da u Ministarstvu odbrane BiH u potpunosti nadgledaju nebo i vide “svaku letjelicu koja uđe u BiH”.

Istog mjeseca u Mostaru je počela obuka nove generacije kontrolora zračnog saobraćaja. Kako je istakao direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac, obuka se provodi na osnovu ugovora koji je BHANSA zaključila sa danskom trening organizacijom GATE Aviation Training.

U Mostaru su instalirana tri prijenosna simulatora na kojima će se obučavati 14 kandidata za oblasne, devet kandidata za prilazne proceduralne i aerodromske kontrolore zračnog saobraćaja i dva kandidata samo za aerodromske kontrolore zračnog saobraćaja. Osim toga, na istim simulatorima će se provoditi i obuka osvježenja znanja za postojeća 73 kontrolora koji trenutno rade na aerodromima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Davorin Primorac, 12.11.2023. 

Ipak, tokom prve godine mandata Vijeća ministara BiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti u cilju realizacije obećanja o preuzimanje letova unutar gornjeg sloja neba. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!