Započeto

Iskorištavanje potencijala banje u Dvorovima

Opštine: Bijeljina

Imam plan kako da iskoristimo potencijal banje u Dvorovima, i o tome sam razgovarao s mještanima. Nedopustivo je da ovaj kompleks posluje u minusu i uradit ćemo sve da se to promijeni. Privući ćemo turiste i udahnuti život ovom kraju.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: https://archive.ph/IhwoB

Zaključivši da se epidemiološka situacija na području Bijeljine poboljšava i stabilizuje, s obzirom na to da se znatno smanjuje broj zaraženih, kao i hospitalizovanih lica, Gradski štab za vanredne situacije Grada Bijeljina je na sjednici održanoj 24.5.2021. godine predložio da JU Banja Dvorovi izađe iz “Covid sistema”.

Na sjednici Štaba je donijet zaključak da tročlana delegacija Grada Bijeljina – gradonačelnik Ljubiša Petrović, predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević i direktor Banje „Dvorovi“ Milorad Zekić sa Vladom Republike Srpske i nadležnim republičkim institucijama razgovara o rješavanju problema oko finansiranja troškova koje je Banja „Dvorovi“ imala, dok je skoro punih 7 mjeseci bila u funkciji kovid-bolnice. Ovom prilikom je napomenuto da je od Republičkog štaba za vanredne situacije i nadležnih institucija u više navrata traženo izjašnjenje po ovom pitanju, ali da odgovor nije dobijen.

Grad Bijeljina, 25.5.2021.

 

U bijeljinskoj banji Dvorovi 4.6.2021. godine počela je sezona kupanja na pet otvorenih bazena. Prvog dana ulaz je bio besplatan, a cijene su ostale iste kao prošle godine – pet KM za odrasle i tri KM za djecu.


Na drugoj tematskoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina usvojeno je šest zaključaka o trenutnom stanju i mjerama revitalizacije JU Banja Dvorovi.

Skupština Grada usvojenim zaključcima podržava sve prijedloge mjera za revitalizaciju i obnovu „Banje“, koji su navedeni u Informaciji o trenutnom stanju u ovoj javnoj ustanovi sa prijedlogom mjera za njenu revitalizaciju; konstatuje da se u prethodnim godinama pokazalo da Grad Bijeljina nema potrebne kapacitete da sprovede predložene mjere i da ne može stvoriti uslove za dugoročno funkcionisanje i razvoj ove ustanove; traži od gradonačelnika, predsjednika Skupštine i direktora ustanove da nastave pregovore sa Vladom Republike Srpske o statusu „Banje“, kao i da razgovaraju sa potencijalnim investitorima; traži od gradonačelnika i Gradske uprave da, u roku od 15 dana, završe procijenu vrijednosti kapitala ove ustanove; traži od gradonačelnika, predsjednika Skupštine i direktora ustanove da, u roku od 60 dana, informišu Skupštinu o preuzetim aktivnostima u „Banji Dvorovi“, te da, u istom roku, usaglase i upute Skupštini na razmatranje prijedlog promjene pravne forme ove ustanove. Takođe, Skupština je zaključkom potvrdila saglasnost za provođenje referenduma građana o konačnom prijedlogu statusa „Banje Dvorovi“.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, 8.6.2022.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović naglasio je da većina usvojenih zaključaka uglavnom ne doprinosi mnogo poboljšanju stanja Banje Dvorovi, kao i da je prvi korak ka napretku već učinjen pokretanjem revizije njenog poslovanja u prethodnih pet godina.

Pres-konferencija za novinare održana je u ovom javnom preduzeću 7. juna 2022. godine, na kojoj se govorilo o stanju ove javne ustanove i revizorskim kontrolama.

U proteklih deset godina je isplaćeno ukupno 1,32 miliona konvertibilnih maraka iz gradskog budžeta. Kredit iz 2015. godine u iznosu od 350.000 KM je isplaćen sa kamatama, završno sa 2020. godinom, u iznosu od 386.000 KM. Ozbiljan problem predstavlja kredit koji je Banja podigla 2018. godine. Grad Bijeljina je bio, i još uvijek jeste, garant tog kredita, koji treba da bude zatvoren 2028. godine. Grejs period je dogovoren na dvije godine, što, praktično, znači da otplata kredita traje unazad godinu i po dana. Isplaćeno je približno 190.000 KM, jer Banja nije u mogućnosti da kredit sama otplaćuje.

Ljubiša Petrović, 7.7.2022.

Petrović je napomenuo da je 2018. godine Direkcija za izgradnju i razvoj Grada izradila projektno-tehničku dokumentaciju za zatvoreni bazen, koji do danas nije završen. Vrijednost radova je tada procijenjena na 834.000 KM. Realizovano je kreditno zaduženje u iznosu milion KM, a razlika je bila namijenjena pokrivanju dugova iz prethodnih godina i nabavci medicinske opreme. Iznoseći detalje revizorskog izvještaja iz 2017. godine, gradonačelnik Petrović rekao je da je utvrđeno neadekvatno knjiženje u poslovnim knjigama Banje, brojni nedostaci u vezi s finansijskim upravljanjem i kontrolom, neregularno vođenje djelovodnog protokola, ali i da ključni procesi rada i kontrolni postupci po funkcijama nisu bili po pravilima. Tu se, prije svega, misli na javne nabavke, blagajničko poslovanje, korištenje službenih automobila i telefona te nepravilnosti u funkcionisanju Upravnog odbora.

Sporno je i raskidanje sporazuma o reprogramu poreskih dugova, gdje zbog blokade računa gotovina nije uplaćivana na žiro-račun Banje, a plaćanja su vršena preko blagajne, mimo zakona. 2017. godine Banja je imala video-nadzor na većini lokacija, izuzev blagajne. Mjenice, kao obezbjeđenje kreditnog zaduženja, nisu propisno čuvane. Visoki iznosi akontacija su uplaćivani bez prethodnog odobrenja. Popis nije rađen po proceduri koju predviđa zakon.

Ljubiša Petrović, 7.7.2022.

U daljoj analizi stanja iz revizorskog izvještaja Petrović je pojasnio kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Zaključak poslije posjete Banji Dvorovi jeste da su revizija, raspisivanje referenduma i revitalizacija putevi za rješavanje brojnih problema.

Iz Gradske uprave Bijeljina za Istinomjer je potvrđeno da se još uvijek radi na rješavanju problema Banje Dvorovi. Nakon provedene revizije poslovanja i utvrđenog niza nepravilnosti i nezakonitosti, gradonačelnik je podnio krivičnu prijavu protiv službenih i odgovornih lica. Potvrđeno nam je također da je ove godine iz gradskog budžeta za Banju Dvorovi izdvojeno 200.000 KM i još dodatnih 400.000 KM zbog nagomilanih dugova.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!