Započeto

Iskorištavanje potencijala banje u Dvorovima

Opštine: Bijeljina

Imam plan kako da iskoristimo potencijal banje u Dvorovima, i o tome sam razgovarao s mještanima. Nedopustivo je da ovaj kompleks posluje u minusu i uradit ćemo sve da se to promijeni. Privući ćemo turiste i udahnuti život ovom kraju.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Ljubiša Petrović, Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine

Da bi se poboljšali uslovi JU “Banja Dvorovi” u augustu 2023. godine završena je zamjena kompletne krovne konstrukcije na hotelu “Sveti Stefan” na površini preko 900 metara kvadratnih.Vrijednost radova iznosila je 76.000 KM, a riječ je o zajedničkoj investiciji Grada Bijeljina i sredstava Banje.

U Budžetu Grada Bijeljina za 2023. godinu u dijelu koji se odnosi na kapitalne izdatke u sekciji “Izdaci za rekonstrukciju i adaptaciju u JU Banja Dvorovi, projektovanje i nadzor” planirano je 200.000 KM. Za iste namjene u budžetu za 2022. godinu planirano je 200.000 KM. Budžetom za 2021. godinu subvencije za JU “Banja Dvorovi” iznosile su 100.000 KM.

Na drugoj tematskoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina u junu 2022. godine usvojeno je šest zaključaka o trenutnom stanju i mjerama revitalizacije JU “Banja Dvorovi” te su podržani svi prijedlozi mjera za revitalizaciju i obnovu „Banje“, koji su navedeni u Informaciji o trenutnom stanju u ovoj javnoj ustanovi. Zatraženo je od gradonačelnika, predsjednika Skupštine i direktora ustanove da nastave pregovore sa Vladom Republike Srpske o statusu „Banje“, kao i da razgovaraju sa potencijalnim investitorima te da se u roku od 15 dana završi procjena vrijednosti kapitala ove ustanove. Skupština je zaključkom potvrdila saglasnost za provođenje referenduma građana o konačnom prijedlogu statusa „Banje Dvorovi“.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović naglasio je da većina usvojenih zaključaka uglavnom ne doprinosi mnogo poboljšanju stanja Banje Dvorovi, kao i da je prvi korak ka napretku već učinjen pokretanjem revizije njenog poslovanja u prethodnih pet godina.

Gradonačelnik Petrović održao je pres-konferenciju za novinare u ovom javnom preduzeću 7. juna 2022. godine, na kojoj je govorlo o stanju ove javne ustanove i revizorskim kontrolama. Navedeno je da je u proteklih  deset godina isplaćeno ukupno 1,32 miliona konvertibilnih maraka iz gradskog budžeta, a bilo je i govora o kreditima ove ustanove iz prethodnih godina. Spomenuta je i projektno – tehnička dokumentacija za zatvoreni bazen koji do tog momenta nije završen, a vrijednost radova bila je procijenjena na 834.000 KM. Analizom stanja revizorskog izvještaja pojašnjeno je i kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Zaključak poslije posjete Banji Dvorovi jeste da su revizija, raspisivanje referenduma i revitalizacija putevi za rješavanje brojnih problema.

Iz Gradske uprave Bijeljina za Istinomjer je potvrđeno da se još uvijek radi na rješavanju problema Banje Dvorovi. Nakon provedene revizije poslovanja i utvrđenog niza nepravilnosti i nezakonitosti, gradonačelnik je podnio krivičnu prijavu protiv službenih i odgovornih lica. Potvrđeno nam je također da je ove godine iz gradskog budžeta za Banju Dvorovi izdvojeno 200.000 KM i još dodatnih 400.000 KM zbog nagomilanih dugova.

Zaključivši da se epidemiološka situacija na području Bijeljine poboljšava i stabilizuje, s obzirom na to da se znatno smanjuje broj zaraženih, kao i hospitalizovanih lica, Gradski štab za vanredne situacije Grada Bijeljina je na sjednici održanoj 24.5.2021. godine predložio da JU Banja Dvorovi izađe iz “Covid sistema”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!