U progresu

Intenzivnije korištenje postojećeg programa izgradnje integriteta

Opštine: Travnik

Unapređenje i intenzivnije korištenje postojećeg programa Izgradnje integriteta u smislu borbe protiv korupcije kroz saradnju sa Transparency International, uvođenje aplikacije za anonimnu prijavu koruptivnih aktivnosti zaposlenika Općine Travnik, uvođenje procesa samoevaluacije te procesa eksterne evaluacije.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata načelnika Općine Travnik provođene su značajne aktivnosti na realizaciji ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Općina Travnik na svojoj internet-stranici objavila je dvogodišnji Akcioni plan prevencije korupcije za 2022. i 2023. godinu, a formirano je i radno tijelo kao pomoćno tijelo načelnika Općine koje ima zadatak da prima prijave i mišljenja o koruptivnim pojavama u Općini Travnik koje mu upute pravne i fizičke osobe.  

Koruptivne radnje moguće je prijaviti anonimno putem internet stranice Općine. 

Općina Travnik kreirala je i poseban registar imenovanih i zaposlenih lica u Općini.  

Prilikom posjete Općini Travnik u junu 2021. godine, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec je istakla da ova općina nakon formiranja Tima za borbu protiv korupcije te uspostavom Registra javnih zvaničnika može biti primjer u borbi protiv korupcije. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!