Nije započeto

Institut za izučavanje Jasenovca

Partije: SNSD | Oblasti: Obrazovanje

Tokom predizbornog skupa SNSD-a u Oštroj Luci, 11.9.2022. godine, Milorad Dodik najavio je formiranje instituta za izučavanje Jasenovca: “Tamo smo uložili nekih 150.000 eura da obnovimo školu koja je postojala u Jasenovcu, nema tamo đaka, ali hoćemo da znamo, to je bilo srpsko mjesto.Tu su išla srpska djeca. Tu ćemo napraviti jedan institut, (…), da se tu izučava taj Jasenovac.”

Izvor: SNSD predizborni skup Oštra Luka, 11.9.2022.

Tokom prve godine mandata nisu zabilježene značajnije aktivnosti Vlade RS na ispunjenju ovog obećanja.

Mjesto Jasenovac, u čijoj se blizini nalazio logor III Ciglana, smješteno je na Savi, na današnjoj granici Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Pored Jasenovca, s desne obale Save nalazi se mjesto Donja Gradina, u kojem su za vrijeme Drugog svjetskog rata vršene masovne likvidacije zatvorenika iz logora III Ciglana. Danas je Jasenovac općina u Republici Hrvatskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je Donja Gradina naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini, u opštini Kozarska Dubica. Donja Gradina je 1975. godine proglašena spomen-područjem, a tada se pristupilo uređenju i opremanju ovog lokaliteta. Lokalitet Donje Gradine je 1983. godine uključen u jedinstveno Spomen-područje Jasenovac, koje je djelovalo do 1991. godine. Raspadom SFRJ ono je geografski i administrativno podijeljeno na dvije samostalne institucije: JUSP Jasenovac u Republici Hrvatskoj, u čijem se sklopu nalazi i spomenik “Cvijet”, koji je izgrađen 1966. godine na mjestu bivšeg logora III Ciglana Jasenovac, i JU Spomen-područje Donja Gradina u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!