Započeto

Inkluzija radnika s invaliditetom u tržište rada

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Inkluzija radnika s invaliditetom u tržište rada.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Tokom prve godine mandata Vlade FBiH utvrđena je raspodjela sredstava pa Javnom pozivu za dodijelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2023. godini, a koji je raspisan za vrijeme mandata prethodne federalne vlade. Ovom Odlukom utvrđena je raspodjela sredstava u ukupnom iznosu od 4.494.950 KM od ukupno predviđenih 7.000.000 KM.

U maju 2023. godine, u organizaciji Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, održan je 15. Sajam zapošljavanja – Prilika za sve „Turizmom do novih radnih mjesta“. Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom učestvovao je na Sajmu i na taj način promovisao svoj rad i aktivnost osobama sa invaliditetom koje traže posao kao i poslodavcima i pravnim subjektima.

Tokom prve godine mandata Vlade FBiH, raspisani su javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica,  te programa profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u 2023. godini, kao i javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2023. godini, za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom

U februaru i martu 2024. godine upriličene su promocije Javnog poziva za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom u 2024. godini i Javnog poziva za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2024. godini.


U tekstu objavljenom krajem februara 2024. godine, Centar za istraživačko novinarstvo pisao je na temu da poslodavci u Federaciji “dobijaju milionske iznose za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u svojim preduzećima, ali neki od njih ne koriste ovu radnu snagu, već samo privilegije koje im ona donosi.”

Novinari CIN-a otkrivaju da su pojedina preduzeća formalno zapošljavala osobe sa invaliditetom samo kako bi ostvarila novčane poticaje te povrat poreza i doprinosa. I sam Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je da Fond nedovoljno kontroliše preduzeća kojima dodjeljuje novac.


Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH donijela je u novembru 2023. godine Odluku o izradi Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine 2022-2027. godine. 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pustilo je u javnu raspravu 8.3.2024. godine Stratešku platformu Startegije za unaprjeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH za novo strateško razdoblje. Javna rasprava bila je otvorena 30 dana.


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je saopštilo je u decembru 2023. godine da je završen tekst prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom za koji su zatražena mišljenja.

Izmjenama i dopunama Zakona obuhvaćene su, između ostalog, oblasti koje se tiču uslova zapošljavanja osoba sa invaliditetom s ciljem stimuliranja zapošljavanja osoba sa invaliditetom pod općim uslovima, zatim uslovi i postupci za priznavanje statusa privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te druga pitanja od značaja za poboljšanje uslova za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Tom prilikom je saopšteno da je zakon u Prednacrtu pušten na mišljenja, nakon čega će biti upućen u proceduru donošenja Vladi i domovima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!