Infrastruktura

| Partija: | Oblast:

“Izgradnja brojnih infrastrukturnih objekata,mostova autoputeva, tunela, nadvožnjaka, i gradnja nekih fabrika. To je dobar pravac razvoja RS.
Također, ulaganje u nove tehnologije. Opremanje Mup-a RS. Izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu, završetak Univerzitetskog kliničkog centra sa modernom opremom. Tada će građani imati vrhunsku uslugu za liječenje i oporavak, a to je ono što dugujemo Republici Srpskoj.”

Kratko obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Prije svega je potrebno napomenut da je Vlada na prvoj sjednici 27. decembra 2018. godine Program javnih investicija RS-a. Prema Programu, u 2019. godini za javne investicije će biti izdvojeno 368.567.901 KM, u 2020. godini 247.730.930 KM, a u 2021. godini 59.090.965 KM, od čega 41,55% odlazi na industriju, energetiku i rudarstvo, 18,4% na zdravlje i socijalnu zaštitu…

Na trećoj sjednici 10. januara novoimenovana Vlada RS donijela je odluke o utvrđivanju  uslova za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje HE „Foča“ i HE „Paunci“ na rijeci Drini, a na petoj sjednici koncesije su dodijeljene Mješovitom Holdingu „Elektroprivreda Republike Srpske” – Matično preduzeće a.d. Trebinje na period od 50 godina. Koncesionar je dužan prije zaključenja ugovora o koncesiji uplatiti u korist budžeta RS-a jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 1.163.718,85 KM za HE „Foča“, te u iznosu od 1.232.172,90 KM za HE „Paunci“. Ugovor o dodjeli koncesije dodijeljen je 20. februara. Na 11. sjednici Vlade RS 7. marta usvojena je i Odluka o osnivanju „HE Foča i HE Paunci“ društva sa ograničenom odgovornosšću za proizvodnju i prodaju električne energije Foča. Osnivač Društva je Mješoviti Holding „Elektroprivreda Republike Srpske“ Matično preduzeće a.d. Trebinje, a osniva se kao jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću. 

Na 10. sjednici Vlada je usvojila Informaciju o kupovini zemljišta i početku radova za izgradnju trećeg objekta JU „Studentski centar Pale“.

S obzirom na navedeno, usvajanje Programa javnih investicija, dodjela koncesije za izgradnju hidrolektrana „Foča“ i „Paunci“, kao i Informacije o izgradnju trećeg objekta „Studentskog centra Pale“, Istinomjer će ovo obećanje Ujedinjene Srpske ocijeniti kao započeto. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi