Ispunjeno većim dijelom

Implementacija Strategije razvoja općine

Opštine: Novo Sarajevo

Imam vrlo jasno definisan program koji je baziran na Strategiji razvoja općine koju smo prošle godine usvojili na Općinskom vijeću. U toj strategiji postoji dinamički plan i svi važni projekti koji će se realizovati, a osim toga, nastavit ćemo da unapređujemo stanje životne sredine i da rješavamo lokalne probleme koji se budu pojavljivali.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Intervju, Oslobođenje, 11.09.2016.

Neki od glavnih ciljeva Strategije razvoja opštine Novo Sarajevo su:

  1. Unapređenje poslovnog okruženja: Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Novo Sarajevo za 2017. godinu, na programe aktivne pomoći zapošljavanju među kojima su između ostalog sredstva namijenjena za start-up biznise, utrošeno je tek 10.503 KM. Utrošak sredstava sa iste linije je u Budžetu 2018. godine iznosio 54.278 KM, a prema posljednjem rebalansu budžeta Općine za 2019. godinu, ova sredstva su planirana u iznosu od 536.000 KM. Međutim, bitno je napomenuti da su ova sredstva i u prošlim budžetima planirana u sličnim iznosima, kao i u Budžetu Općine za 2020. godinu, gdje su planirana u iznosu od 498.000 KM. Dakle, povećanje utroška ovih sredstava postoji, ali je uglavnom zbog činjenice da je u prvoj godini mandata utrošeno tek 10.503 KM. Iako su većina ovih sredstava planirana kao sredstva za subvencije i pomoći zapošljavanju, u Budžetu za 2020. godinu planirana su sredstva i za otvaranje one-stop shopa, u iznosu od 25.000 KM.
  2. Poboljšanje cestovne infrastrukture:  Radovi na izgradnji druge dionice dužine 900 metara, koja se proteže od ulice Hamdije Čemerlića do ulica Azize Šaćirbegović i Zvorničke, započeli su u ljeto 2016. godine. Ugovor su 24. augusta 2016. godine potpisali tadašnji premijer KS Elmedin Konaković, bivši ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda, te izabrani izvođači radova Konzorcija „Euroasfalt“ d.o.o Sarajevo – „ŽGP“ d.d Sarajevo. Rok za završetak radova bio je godinu dana.Gradnja dvije saobraćajne trake od raskrsnice sa ulicom Azize Šaćirbegović, pored stadiona i sportske dvorane Grbavica, završena je u junu 2017. godine, međutim na završetak kružnog toga ispred pekare “AS” u sklopu iste dionice, čekalo se više od godinu dana, pa je ona u promet puštena tek u augustu 2018. godine. U slučaju ovog kružnog toka, Stanovnici MZ “Hrasno Brdo“ su protestvovali zbog rješenja koje im nije ostavilo mogućnost direktnog uključenja u kružni tok, zbog čega se projekat morao mijenjati.Veliki problem za spajanje dvije navedene dionice Južne longitudinale trenutno predstavlja zgrada u Grbavičkoj ulici 62-68, na čije se rušenje čeka više od 10 godina, da bi se na njenom mjestu izgradio kružni tok. U proteklom mandatu asfaltirane su i brojne lokalne ulice u naseljima Velešići, Hrasno, Hrasno brdo, Grbavica, Malta i Čengić vila.

Pored ovih ciljeva, Općina Novo Sarajevo nastavila je provoditi aktivnosti u kontekstu poboljšanja života osoba treće dobi, osoba sa posebnim potrebama, stipendiranjem studenata itd.

Iz Općine Novo Sarajevo istakli su sljedeće:

Strategija lokalnog razvoja Općine Novo Sarajevo za period 2014-2023. godina je ključni strateško-planski dokument Općine, koji podstiče rast i razvoj zajednice. Imajući u vidu da se 2018. godine završavavao petogodišnji ciklus implementacije Strategije i da je istekao planski period sektorskih planova proveden je proces revizije Strategije razvoja Općine. Integrirana strategija razvoja ONS do 2023. godine – revidirana za period 2019.-2023. usvojena je na 31. redovnoj sjednici Općinskog vijeća, u julu 2019. godine.Strategija razvoja obuhvata društvnu i ekonomsku sferu, ali i aspekte zaštite i unaprjeđenja žiotne sredine i prostora. U okviru sva tri sektora planirana je realizacija ukupno 56 projekata/mjera.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!