Započeto

Implementacija programa zapošljavanja i odrađivanja pripravničkog staža za djecu šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Implementacija programa zapošljavanja i odrađivanja pripravničkog staža za djecu šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca, te za ostale ugrožene kategorije iz reda boračke populacije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Komisija za sprovođenje javnog poziva za prijem lica na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata 29.2.2024. godine objavila je provjeru znanja prijavljenih kandidata, članovima porodica poginulih, nestalih i umrlih boraca, kao i članova porodica RVI i demobilisanih boraca, te sačinila listu uspješnih kandidata.   

Nakon objave navedne liset, resorno ministarstvo je 6.3.2024. godine upriličilo je potpisivanje Ugovora o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, između ministarstva i dvanaest lica na stručnom osposobljavanju sa završenom visokom stručnom spremom.

Vlada Federacije BiH je 13.3.2024. godine donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele sredstava “Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Udruženja proistekla iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata“ u iznosu od 660.000 KM, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. godinu. 

U okviru Programa predviđena su i sredstva za poboljšanje položaja i ambijenta za život i rad branilačkih populacija, te poboljšanje uslova za efikasnije i uspješnije doškolovavanje i edukaciju. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!