Neispunjeno

Hidroelektrane u Laktašima

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

On je rekao da je u Laktašima potrebno unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju još većim izdvajanjima iz budžeta, te raditi na uređenju vodotoka Vrbasa na ovom prostoru izgradnjom nekoliko novih hidrocentrala i u vezi sa tim uspostaviti saradnju sa ruskim kompanijama.

Izvor: socijalisti.ba

U julu 2019. godine, u Opštini Laktaši održana je javna prezentacija “Projekta izgradnje male hidroelektrane “Prud“ na rijeci Vrbas“, instalisane snage do 250 kW i to je jedino spominjanje ove MHE.

MHE Prud nije uvrštena u Program javnih investicija za period 2020-2022.

Decembar 2021.godine
Vlada Republike Srpske dodijelila je firmi „Hydro Vrbas“ koncesiju za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane „Vrbas 2“, na rijeci Vrbas u Laktašima, čija instalisana snaga veća više od osam puta u odnosu na prvobitni plan. Riječ je o preduzeću čiji je jedan od vlasnika gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

U rješenju Vlade RS o dodjeli koncesije navedeno je da se koncesija daje na 50 godina od dana zaključenja ugovora te da je koncesionar prije potpisivanja ugovora dužan uplatiti jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 304.638 KM.

„Visina koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času (kWh) električne energije“, navedeno je u rješenju.

April 2022.godine
Investitor, Hydro Vrbas iz Zvornika, planira na rijeci Vrbas, na zemljištu u Laktašima da izgradi Malu hidroelektranu Vrbas 2, instalisane snage 2 MW. Tim povodom je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS upućen zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za navedeni projekat.

Nisu dostupne informacije o nastavku projekta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!