Započeto

Hidroelektrane Foča i Paunce

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Došlo je vrijeme da počnemo sa realizacijom tog velikog projekta. Poslije toga, zajedno sa Srbijom, gradimo još dvije hidroelektrane, `Foču` i `Paunce` i to će biti najbolji znak da Hercegovinu i Srpsku vezujemo sa Srbijom i da Drinu koristimo na najbolji način”, istakao je Đokić.

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: socijalisti.ba

Đokić je u međuvremenu postao ministar energetike i rudarstva RS, te je ubrzo otpočeo sa realizacijom obećanja. Na trećoj sjednici 10. januara novoimenovana Vlada RS donijela je odluke o utvrđivanju  uslova  za  dodjelu  koncesije za izgradnju i korištenje HE „Foča“ i HE „Paunci“ na rijeci Drini, a na petoj sjednici koncesije su dodijeljene Mješovitom Holdingu „Elektroprivreda Republike Srpske” – Matično preduzeće a.d. Trebinje na period od 50 godina. Koncesionar je dužan prije zaključenja ugovora o koncesiji uplatiti u korist budžeta RS-a jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 1.163.718,85 KM za HE „Foča“, te u iznosu od 1.232.172,90 KM za HE „Paunci“. Ugovor o dodjeli koncesije dodijeljen je 20. februara.

Kada je riječ o finansiranju, HE „Foča“ i „Paunci“ zajednički će finansirati Vlada RS i Vlada Srbije. To je potvrdila i premijerka Srbije Ana Brnabić na 10. zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije 28. februara.

„To je zajednička investicija od 200 miliona evra. Ona energetski možda i nije tako velika, to je nešto oko 85 megavata, ali ukoliko tome dodamo i izgradnju hidroelektrane `Buk Bijela`, o čemu smo danas razgovarali, čiji je kapacitet 120 megavata, to će onda ukupno biti oko 200 megavata”, rekla  je tom prilikom premijerka Brnabić.

Na 11. sjednici Vlade RS 7. marta usvojena je i Odluka o osnivanju „HE Foča i HE Paunci“ društva sa ograničenom odgovornosšću za proizvodnju i prodaju električne energije Foča. Osnivač Društva je Mješoviti Holding „Elektroprivreda Republike Srpske“ Matično preduzeće a.d. Trebinje, a osniva se kao jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću.

S obzirom na to da je potpisan ugovor o koncesiji za izgrandnji i korištenje te osnovano preduzeće „HE Foča i HE Paunci“, Istinomjer će obećanje Petra Đokića ocijeniti kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!