Ispunjeno manjim dijelom

Harmonizacija domaćeg sa komunitarnim pravom

Partije: DNS | Oblasti: Pravna država

Ostvarivanje pravne države i vladavine prava podrazumijeva brojne prepreke, koje se ne mogu savladati samo pukim rušenjem zida i uklanjanjem gvozdene zavjese prema novom liberalno-demokratskom društvu. Neophodni su mnogo smjeliji i temeljitiji procesi demokratizacije i moderne konstitucije društva.(…)Četvrto, prava i slobode moraju biti mjera pravnosti države i njenih organa, institucija i građana, jer na taj način država će biti demokratizovana, znači “biće dovedena pod kontrolu naroda”.DNS, stoga, ističe da je bespogovorno neophodno:- istovremeno vršiti harmonizaciju domaćeg sa komunitarnim pravom i unošenje i primjenu njegovih standarda i kriterijuma u naš pravni sistem i pravni poredak;

Prema podacima iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije za 2018. godinu, BiH još nije usvojila nacionalni program za pravnu usklađenost zemlje s pravnom stečevinom EU, što je zakonska obveza prema SSP-u.

Bez obzira na navedeno, Republika Srpska je nastavila zasebno raditi na usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU i razvio vlastitu metodologiju približavanja koja predviđa donošenje godišnjih akcijskih planova približavanja od strane Vlade, bez saradnje s drugim nivoima vlasti u cijeloj zemlji.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!