Neispunjeno

Granični prelaz u Novom Gradu

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić je na izbornom skupu Socijalističke Partije RS u Novom Gradu izjavio da će se SPRS zalagati u institucijama BiH za rješavanje statusa graničnog prelaza u Novom Gradu, u cilju privrednog razvoja i regulisanja teretnog saobraćaja.

Izvor: socijalisti.ba

Teretni saobraćaj na ovom graničnom prelazu zatvoren je još 2013. godine, po ulasku Hrvatske u Europsku uniju. U decembru 2018. godine načelnik Opštine Novi Grad, Miroslav Drljača, izjavio je za Novinsku agenciju Republike Srpske kako ne postoje zvanične informacije o završetku radova na graničnom prelazu čiji je rok bio do kraja 2018. godine.

Sa probijenim rokom, 19. aprila 2019. godine, granični prelaz Novi Grad otvoren je za putnički saobraćaj, međutim prema informacijama iz Auto-moto saveza Republike Srpske saobraćaj još uvijek nije otvoren za teretna vozila. 

Kako je navedeno u medijima u junu 2021. godine pripremi je i novi ugovor o graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji je trebalo da bude usaglašen do kraja avgusta. To je trebala biti nova šansa da dođe do prekategorizacije, graničnog prelaza Novi Grad-Dvor.

Početkom aprila 2022. godine Predsjednica Republike Srpske Želјka Cvijanović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija posjetili su Novi Grad gdje su se sastali sa rukovodstvom Opštine. Na sastanku je razgovarano o problemu izgradnje Centra za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, o prekategorizaciji graničnog prelaza, kao i o projektima značajnim za građane Novog Grada. 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da su u Novom Gradu, pored ostalih, važna dva pitanja – prekategorizacija graničnog prelaza i problem Trgovske gore.

“Što se tiče samog graničnog prelaza, imamo dvije stvari. Prvo je rekonstrukcija mosta i stvaranje fizičkih pretpostvaki za robni promet. U dogovoru sa Hrvatskom, potpisali smo sporazum o zajedničkoj rekonstrukciji svih mostova koji su na graničnim prelazima”, rekao je on te je dodao da je finasiranje po 50 odsto BiH i Hrvatska, kao i da je planirano da se ove godine rade mostovi u Novom Gradu i u Brčkom. On je naveo da je u fazi zaklјučivanja novi sporazum o graničnim prelazima sa Hrvatskom, koji ide na usaglašavanje. S tim u vezi on je rekao: “Ono što je važno za građane u Novom Gradu, novim sporazumom je granični prelaz u Novom Gradu prelaz za robni promet”.

Predsjedništvo BiH je u julu 2022. Godine donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima, te podržalo nacrt strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!