Ispunjeno

Gradski start-up fond za podršku biznisu

Opštine: Bihać

Osnovati gradski fond za start up podršku biznisu mladih poduzetnika Sredstva “start up fonda” mogu se pronaći unutar budžeta Grada Bihaća racionalizacijom stavki budžetske rezerve, izdvajanja za kontrolirane nevladine organizacije, sredstava reprezentacije itd. Obrazloženje programskih mjera Grad Bihać svake godine predviđa određena ali vrlo mala sredstva za poticaj start-up biznisa (oko 20.000 KM). Ta se sredstva dodjeljuju putem projektnih konkursa. Nedostatna su i nefektivna, a na njihovu dodjelu čeka se i po godinu dana tako da se gubi svaki smisao tih sredstava. Bihać je jedan od rijetkih gradova u regionu koji nema pogodan prostor u kojem svoj biznis započinju potencijalni preduzetnici i mladi kreativci. U najezdi krčmljenja i rasprodaje gradske imovine niko nije našao za shodno da kao jedan od uvjeta postavi obezbijeđivanje adekvatnog i opremljenog prostora za te svrhe, što je osnovni temelj za poticanje poduzetničkih ideja i razvoja u lokalnoj zajednici. Žalažemo se za uvođenje posebne stavke u budžetu za te namjene, u mnogo značajnijem iznosu. Novac će biti na raspolaganju za aplikacije za start up biznise tokom cijele godine. Uvodjenjem “start up fonda” i otvaranjem inkubatora za mlade poduzetnike ublažio bi se problem iseljavanja mladih. Mladima bi se otvorila mogućnost zapošljavanja, realizacije njihovog znanja, kreativnosti, vizija budućnosti.

Obrazloženje

U četvrtoj godini mandata ovo obećanje je ispunjeno.

Izvor: Izborni program Građanskog saveza Bihać

Budžet Grada Bihaća za 2020. godinu, usvojen je na sjednici Gradskog vijeća 24. decembra 2019. U taj budžet uvrštena je posebna budžetska stavka “Tekući grant za start up biznis” u iznosu od 50.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!