Započeto

Gradska uprava će stajati iza svakog subvencionisanog radnog mjesta

Opštine: Bijeljina

Imaćemo volje i odlučnosti da naše privrednike povučemo za rukav i kažemo “ti ćeš zaposliti 5, ti 10 ljudi” a gradska uprava će stajati iza svakog subvencionisanog radnog mjesta.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor:

Gradonačelnik Ljubiša Petrović potpisao je 9.4.2021. godine sa predstavnicima Investicijske fondacije IMPAKT iz Sarajeva Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz Projekat zapošljavanja mladih – Inkubator poslovnih ideja na području Grada Bijeljina.

“Odabraćemo deset samostalnih preduzetnika kojima će Fondacija IMPAKT i Grad Bijeljina kroz partnerski odnos dati priliku za razvijanje sopstvenog biznisa”, rekao je tom prilikom Petrović, podsjećajući da će Fondacija IMPAKT izdvojiti za ovaj projekat do 50.000 konvertibilnih maraka, a Gradska uprava Bijeljine 40.000. 

Kako je još naglašeno, cilj lokalne uprave je razvijanje samostalnog preduzetništva, da bi se smanjila nezaposlenost, povećao bruto društveni proizvod i ublažile posljedice izazvane virusom korona.

Predstavnici bijeljinske Gradske uprave, srednjih škola, Privredne komore, Udruženja “Preduzetnik” i Zavoda za zapošljavanje 24.11.2021. godine razgovarali su u Bijeljini o klasifikaciji zanimanja, odnosno, usklađivanju upisne politike sa tržištem rada, a konstatovano je da su u gradu i dalje deficitarna sva građevinska zanimanja, kao i različite vrste instalatera.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije Duško Đurić rekao je da je ovo dobra prilika da škole, zajedno sa privrednim subjektima, privrednom zajednicom, Biroom za zapošljavanje i ostalim akterima razmijene dosadašnja iskustva i na osnovu toga kreiraju buduću upisnu politiku.

“Danas smo konstatovali da u Bijeljini ima 958 učenika koji će završiti deveti razred, što je za gotovo 90 više nego lani, i to je nešto čime se rijetko koja sredina u Republici Srpskoj može pohvaliti”, rekao je Đurić novinarima u Gradskoj upravi nakon sastanka, te napomenuo da upravo ta činjenica daje mogućnost da se napravi dobra upisna politika koja će odgovarati potrebama tržišta rada, te najavio da je plan da u idućoj školskoj godini bude upisano od 40 do 42 odjeljenja, od po 24 đaka.

Šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Bijeljine Ljubica Mlađenović rekla je da Gradska uprava više godina organizuje ovaj sastanak sa partnerima povodom kreiranja upisne politike u srednje škole.

Zaključci koji su danas doneseni biće upućeni, prije svega, Aktivu direktora, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. Nadamo se da će ih resorno ministarstvo uvažiti.

Ljubica Mlađenović, 24.11.2021

Milorad Stević, izvršni direktor Područne zanatsko-preduzetničke komore Bijeljina, izjavio je da su sa velikim zanimanjem pristupili današnjem sastanku, koji smatraju veoma važnim.

Ovakvi sastanci daju određene rezultate, u smislu utvrđivanja potreba privrede i upisne politike na području grada. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nailazimo na sve više sluha u smislu upisa deficitarnih zanimanja. Mi smo direktorima srednjih škola ponudili spremnost našeg članstva u pogledu obavljanja učeničke prakse u zanatsko-preduzetničkim radnjama na području grada.

Milorad Stević, 24.11.2021


Od 25. februara 2022. godine, Inovacioni centar za održivi razvoj – InCOR Bijeljina počeo je sa organizacijom obuka na temu Digitalni marketing za predstavnike privatnih i javnih preduzeća iz Bijeljine, kako bi stekli nova, moderna znanja i vještine u skaldu sa zahtjevima tržišta i na taj način unaprijedili svoje poslovanje. Obuka iz Digitalnog marketinga je bila besplatna, a završila se 12. marta 2022. godine.

U istom periodu održana je šestodnevna obuka iz oblasti grafičkog dizajna, koju je u Inovacionom centru za održivi razvoj (INCOR) držao diplomirani inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna Borjan Divljanović, vlasnik Grafičkog studija „Piksel“ (Pixel). Na obuci je učestvovalo šesnaest polaznika, što je za duplo više od prvobitno planiranih osam polaznika.

Od otvaranja u februaru ove godine, obuke u INCOR-u je pohađalo 48 polaznika, uglavnom iz privatnog sektora, ali i javnih preduzeća i ustanova. Do sada su održane obuke iz digitalnog marketinga i grafičkog dizajna, a slijedi obuka iz optimizacije internet-stranica.

Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji samozapošljavanja preduzetnika za 2022. godinu, raspisan je u maju 2022. godine. Poziv je bio otvoren od 12. maja, a zatvoren 13. juna, a odnosi se na lica koja ispunjavaju uslove i žele da konkurišu za dodjelu podsticajnih sredstava za samozapošljavanje u oblasti zanatsko-preduzetničke djelatnosti. Između ostalih, važni uslovi su da osobe aktivno traže zaposlenje i da su prijavljene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – Filijala Bijeljina. Podsticaji se dodjeljuju za započinjanje vlastite djelatnosti, kao osnovnog zanimanja, a izdvojena sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela opravdanih troškova koje je imao preduzetnik za vrijeme trajanja ugovornog perioda.

U junu 2022. godine održana je još jedna besplatna obuka iz oblasti digitalnog marketinga „SEO copywriting i optimizacija internet stranice“, koju je, u ime Gradske uprave, organizovao Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!