Započeto

Gradska uprava će stajati iza svakog subvencionisanog radnog mjesta

Opštine: Bijeljina

Imaćemo volje i odlučnosti da naše privrednike povučemo za rukav i kažemo “ti ćeš zaposliti 5, ti 10 ljudi” a gradska uprava će stajati iza svakog subvencionisanog radnog mjesta.

Izvor: Ljubiša Petrović, Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine

Grad Bijeljina je raspisao 27.7.2023. godine Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji samozapošljavanja preduzetnika 2023. godini. Sredstva će biti dodijeljena u svrhu samozapošljavanja iz oblasti zanatsko-preduzetničke djelatnosti licima koja aktivno traže posao, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – filijala Bijeljina. Riječ je o jednokratnom, bespovratnom novčanom iznosu namjenjenog licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje mjesec dana prije objave ovog poziva i koji imaju namjeru da pokrenu samostalno zanatsko – preduzetničku djelatnost. Jednako tako, sredstva su namijenjena i samostalnim preduzetnicima koji obavljaju zanatsko – preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje na području Grada Bijeljina, a koji su registrovani ili su pokrenuli postupak registracije nakon objavljivanja, pa do okončanja Javnog poziva, kod nadležnog organa Grada Bijeljina i koji su prije registracije bili prijavljeni na evidenciji nezaposlenih lica kod Zavoda za zapošljavanje – filijala Bijeljina, Biro Bijeljina, prije objavljivanja Javnog poziva. Ovim javnim pozivom planira se obuhvatiti 26 lica u zanatsko – preduzetničkim djelatnostima u iznosu od 5.000 KM po jednom nezaposlenom licu, što ukupno iznosi 130.000 KM

Razvojna agencija Grada Bijeljine je 21.9.2023. godine raspisala Javni poziv za dodjelu sredstava za samozapošljavanje mladih do 35 godina, a koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju proizvodne i uslužne djelatnosti. Javnim pozivom dodjeljuju se novčana sredstva za podsticanje ulaganja u razvoj privrede, a ukupni iznos sredstava po ovom javnom pozivu iznosu 100.000 KM. 

Razvojna agencija Grada Bijeljine raspisala je 19.10.2023. godine Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za podršku razvoja novoosnovanih privrednika u 2023. godini. Kako je javnim pozivom navedeno, pod novoosnovanim privrednikom podrazumjevaju se privredni subjekti koji su registrovani od 1.1.2023. godine za obavljanje proizvodnje i uslužne djelatnosti kao privredno društvo ili preduzetnik na području grada Bijeljina. Predmet ovog javnog poziva je dodjela novčanih sredstava za podsticanje ulaganja u razvoj privrede, koji su planirani u budžetu za 2023. godinu

Na službenoj web stranici Grada Bijeljina objavljena je informacija da je šestu godinu zaredom zabilježen stalan trend rasta preduzetnika i da se Bijeljina po broju registrovanih i aktivnih poduzetnika nalazi na drugom mjestu u RS. Kako dalje navode, u tekućoj godini zabilježen je značajan trend povećanja broja samostalnih preduzetnika koji posluju na teritoriji grada Bijeljina.

Odobrenje za rad dobilo je 249 preduzetnika, dok su u toku ovog perioda trajno odjavljene 202 preduzetničke radnje, a privremeno sa radom je prestalo njih četrdeset i osam.

Na službenoj web stranici Grada Bijeljina 1.12.2023. godine objavljena je informacija da su  Grad Bijeljina i Investiciona fondacija Impakt organizovali javno predstavljanje poslovnih ideja koje su razvijene u okviru integralnog programa podrške razvoju preduzetništva „IMPAKT –  inkubator poslovnih ideja“.  

Gradonačelnik Petrović izjavio je da Grad sa “Impaktom” ima uspješnu saradnju, te da nastoje osamostaliti preduzetnike uz što manji broj prepreka, obzirom da je pred njima mnogo izazova. Navodi da je stav Grada da ukoliko Grad podrži preduzetnike u budućem vremenu, oni će moći da zapošljavaju i podržavaju druge, što u konačnici predstavlja cilj opstanka i ostanka na ovim prostorima.

Na javni poziv prijavilo se 49 kandidata, a nakon dvomjesečne preduzetničke obuke ostalo je 11 kandidata koji će podržati komisija, dobiti će bespovratna finansijska sredstva u iznosu od 5.000 KM i mogućnost da koriste stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj njihovih poslovnih ideja.

U budžetu Grada Bijeljina za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu od 50.000 KM za podršku projektima zapošljavanja kroz saradnju sa Caritas Switzerland. Za afirmaciju poljoprivredne proizvodnje, studije i sajmove planirano je 30.000 KM, a za podsticaj poljoprivredne proizvodnje planirano je 2.100.000 KM. Učešće u finansiranju Agrarnog fonda iznosi 559.900 KM.

Od 25. februara 2022. godine, Inovacioni centar za održivi razvoj – InCOR Bijeljina počeo je sa organizacijom obuka na temu Digitalni marketing za predstavnike privatnih i javnih preduzeća iz Bijeljine, kako bi stekli nova, moderna znanja i vještine u skaldu sa zahtjevima tržišta i na taj način unaprijedili svoje poslovanje. Obuka iz Digitalnog marketinga je bila besplatna, a završila se 12. marta 2022. godine.

U istom periodu održana je šestodnevna obuka iz oblasti grafičkog dizajna, koju je u Inovacionom centru za održivi razvoj (INCOR) držao diplomirani inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna Borjan Divljanović, vlasnik Grafičkog studija „Piksel“ (Pixel). Na obuci je učestvovalo šesnaest polaznika, što je za duplo više od prvobitno planiranih osam polaznika.

Od otvaranja u februaru ove godine, obuke u INCOR-u je pohađalo 48 polaznika, uglavnom iz privatnog sektora, ali i javnih preduzeća i ustanova. Do sada su održane obuke iz digitalnog marketinga i grafičkog dizajna, a slijedi obuka iz optimizacije internet-stranica.

Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji samozapošljavanja preduzetnika za 2022. godinu, raspisan je u maju 2022. godine. Poziv je bio otvoren od 12. maja, a zatvoren 13. juna, a odnosi se na lica koja ispunjavaju uslove i žele da konkurišu za dodjelu podsticajnih sredstava za samozapošljavanje u oblasti zanatsko-preduzetničke djelatnosti. Između ostalih, važni uslovi su da osobe aktivno traže zaposlenje i da su prijavljene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – Filijala Bijeljina. Podsticaji se dodjeljuju za započinjanje vlastite djelatnosti, kao osnovnog zanimanja, a izdvojena sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela opravdanih troškova koje je imao preduzetnik za vrijeme trajanja ugovornog perioda.

U junu 2022. godine održana je još jedna besplatna obuka iz oblasti digitalnog marketinga „SEO copywriting i optimizacija internet stranice“, koju je, u ime Gradske uprave, organizovao Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović potpisao je 9.4.2021. godine sa predstavnicima Investicijske fondacije IMPAKT iz Sarajeva Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz Projekat zapošljavanja mladih – Inkubator poslovnih ideja na području Grada Bijeljina.

“Odabraćemo deset samostalnih preduzetnika kojima će Fondacija IMPAKT i Grad Bijeljina kroz partnerski odnos dati priliku za razvijanje sopstvenog biznisa”, rekao je tom prilikom Petrović, podsjećajući da će Fondacija IMPAKT izdvojiti za ovaj projekat do 50.000 konvertibilnih maraka, a Gradska uprava Bijeljine 40.000. 

Kako je još naglašeno, cilj lokalne uprave je razvijanje samostalnog preduzetništva, da bi se smanjila nezaposlenost, povećao bruto društveni proizvod i ublažile posljedice izazvane virusom korona.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!