U progresu

Gradina Soko prioritet obnove

Opštine: Gračanica

Gradina Soko prioritet obnove.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Na službenoj web stranici Turističke zajednice Grada Gračanica 27.4.2023. godine objavljena je informacija da je završena zaštitna ograda na prilazu Starom gradu Soko kako bi svi posjetitelji mogli sigurno pristupiti zidinama Starog grada.

Iz Grada Gračanica su krajem 2023. godine za Istinomjer rekli da se odlukama Turističkog vijeća Gračanica krenulo u realizaciju formiranja novog turističkog proizvoda “Stari grad Soko”. Turistička zajednica Grada Gračanica do sada je uradila pristupni dio postavljanjem sigurnosne ograde za posjetioce, kao i postavljanje tabli koje označavaju lokalitet i pravila ponašanja na lokalitetu. Na platou su postavljeni željezni šipovi sa konopcima koji predstavlja dio područja bezbjednog za posjetioce.

Realizovane su temeljne aktivnosti koje predstavljaju osnov za buduće radove, a podrazumjevaju izradu idejnog i glavnog projekta restauratorskih i konzervatorskih radova na Gradini. Trenutno se nalaze u fazi revizije projekta nakon čega započinju sa faznom obnovom.

Kako dalje u odgovoru navode, riječ je o turističkom proizvodu kojeg čini najstarija džamija na području Grada Gračanica i koja je nacionalni spomenik, Spomen obilježje “ratna bolnica” Soko, izvorište vode Ilidža, dječije igralište i izletište Ilidža te replika “stare vodenice” koja je izgrađena kroz projekat resornog ministarstva, Turističke zajednice Grada Gračanica i Grada Gračanica.

U prostorijama resornog ministarstva 9.9.2022. godine potpisan je ugovor o sufinansiranju projekta završetka radova na izgradnji turističkog proizvoda “Stari grad Soko”.

Kako je tim povodom navedeno, Ministarstvo trgovine, saobraćaja i turizma Federacije BiH će podržati ovaj projekat sa 10.530 KM, a ostala sredstva će obezbijediti Turistička zajednica Grada Gračanica i Grad Gračanica.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!