U progresu

Gračanica pametan grad

Opštine: Gračanica

Gračanica pametan grad (SMART CITY).

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja iz 2022. godine, iz Gradske uprave Gračanice je odgovoreno da se u JP “Vodovod i kanalizacija” elektronski prati i obračunava potrošnja vode, što je slučaj i sa Eko Toplana Gračanica. Pored toga, kako je još rečeno u odgovoru,  dio grada je pokriven i internetom, a u kantonu je uveden GIZ sistem.

Na Istinomjerov upit krajem 2023. godine u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice saopštili su da su tokom 2023. godine vršene aktivnosti na implementaciji dva projekta. JP “Vodovod i kanalizacija” je započela realizaciju projekta “LORA sistem” koji podrazumeva preuzimanje raznih podataka (očitanja vodomjera, nadzor sistema, pritisaka, itd.) preko uređaja Gateway. Cilj projekta je, kako navode iz Uprave, pokriti radio signalom cjelokupno područje vodosnabdijevanja. U skladu s ovim aktivnostima, razvijen je i GIS vodovodnog sistema, te je implementacija i uvođenje GIS portala u procesu. U toku je i razvijanje aplikacije za upravljanje održavanjem mreže preko desktop i mobilne aplikacije sa pristupom svih uposlenika i trenutnim ažuriranjem lokacije kvarova. Nadzor vodovodne mreže je uspostavljen i preko SCADA sistema i mreže Data logera koji prikupljaju i šalju podatke u dispečerski centar, saopšteno je iz Gradske uprave. U Toplani Grada Gračanice se također elektronski obračunava potrošnja, a dio grada je pokriven internetom. U odgovoru Gradske uprave Gračanice također je navedeno da je na području Tuzlanskog kantona uveden GIZ sistem. Grad Gračanica je tokom 2022. godine pristupila projektu “ESCO finansijska mobilizacija u jedinicama lokalne samouprave (FBiH i RS)”, kojim bi se trebala izvršiti modernizacija javne rasvjete u MZ Gračanica, odnosno zamjena starih konvencionalnih svjetiljki sa modernim LED svjetiljkama tokom 2023. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!