U progresu

Godišnji program podrške vannastavnim aktivnostima osnovnih i srednjih škola

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Godišnji program podrške vannastavnim aktivnostima svim osnovnim i srednjim školama u općini Novi Grad.

Obrazloženje

U toku prve i druge godine mandata načelnika Semira Efendića zabilježene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo je u septembru 2021. objavila Javni poziv za realizaciju projekta “Planinarska škola” za učenike/ce osnovnih i srednjih škola na području općine Novi Grad Sarajevo, a pod realizacijom ovog projekta podrazumijevala se organizacija izleta i kampovanja za učenike/ce.

U novembru iste godine saopćeno je da je ova općina, kao i prethodnih godina, podržala realizaciju vannastavnih aktivnosti učenika/ca novogradskih osnovnih škola kao mjeru prevencije maloljetničke delinkvencije. Iz općinskog budžeta je 2021. godine izdvojeno 60.000 KM, a za prvo polugodište planirana su sredstva u iznosu od 37.480 KM.

Početkom marta 2022. godine iz Općine je saopćeno da su za projekte prevencije maloljetničkog prestupništva budžetom Općine predviđena sredstva u iznosu 15.000 KM. Tim povodom 10. marta 2022. godine predstavnici Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo i Savjeta sigurnosti Općine Novi Grad Sarajevo održali su sastanak s predstavnicima osnovnih škola “Osman Nakaš“, “Džemaludin Čaušević“, “Mehmedalija Mak Dizdar“, “Aleksa Šantić“, “Ćamil Sijarić“, “Avdo Smailović“ i “Sokolje“.

Krajem maja 2022. godine pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić je s predstavnicima navedenih osnovnih škola potpisao sporazume za realizaciju projekata s ciljem prevencije maloljetničkog prijestupništva.

Kako su naveli na općinskoj web stranici, projekti se odnose na kreativne radionice za djecu u cilju kvalitetnog popunjavanja i provođenja slobodnog vremena (likovne, dramske, literarne, muzičke i ritmičke radionice, savladavanje različitih vještina pravljenja ukrasnih predmeta i slično), kao i edukativne radionice za djecu za osnaživanje u prevenciji rizičnih oblika ponašanja kod djece i povećavanja svijesti učesnika o rizičnim i zaštitnim faktorima u vezi s korištenjem različitih sredstava ovisnosti.

I krajem 2022. godine saopćeno je da je Općina Novi Grad Sarajevo izdvojila 100.000 KM za podršku realizacije vannastavnih aktivnosti učenika/ca novogradskih osnovnih škola kao mjeru prevencije maloljetničke delinkvencije.

U općinskom saopćenju navodi se da je pomoćnica načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport Adisa Šuman potpisala s direktorima 15 osnovnih škola s područja ove općine sporazume o realizaciji sredstava, a ovom mjerom, kako je navedeno, “Općina nastavlja podsticati talentirane učenike na dodatnu edukaciju te pružati podršku za učešća na takmičenjima iz tehničkih, sportskih te oblasti kulture i umjetnosti”.

Navodi se i da je potpisivanje sporazuma bilo povod za razgovor o planiranim projektima i aktivnostima koje će Općina Novi Grad Sarajevo u partnerstvu s novogradskim osnovnim školama nastaviti provoditi i u 2023. godini.

Budžetom Općine za 2023. godinu predviđeno je 100.000 KM za podršku vannastavnim aktivnostima učenika novogradskih osnovnih škola kao mjera prevencije maloljetničke delikvencije. Isti iznos sredstava osiguran je i budžetom za 2022. godinu. Također, u 2022. i 2023. godini u općinskom budžetu osigurano je po 35,000 KM za realizaciju projekta Planinarska škola, te u obje navedene godine po 70.000 KM za prjekat za obuku neplivača osnovnih škola sa područja Općine Novi Grad Sarajevo.

U septembru 2023. godine iz Općine je saopćeno da je u toku upis na besplatne radionice (muzičke, likovne, dramske i filmske).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!