Započeto

Finansiranje projekata rehabilitacije, samozapošljavanja i prekvalifikacije boračke populacije

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Finansiranje projekata rehabilitacije, samozapošljavanja i prekvalifikacije boračke populacije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić posjetio je VI. Sajam braniteljskog poduzetništva u Mostaru, u junu 2023. godine. U okviru sajma predstavljen je i Strateški plan braniteljskog poduzetništva kao dokument koji će značajno doprinijeti razvoju braniteljskog poduzetništva i integraciji branitelja u društvu.

Rebalansom Budžeta Vlade FBiH za 2023. godinu, a koji je nastao po prijedlogu prethodnog sastava Vlade, za pomoć u liječenju boraca namijenjena su sredstva u iznosu 2.000.000 KM, dok je izmjenama i dopunama Budžeta za 2023. godinu izdvojeno 3.000.000 KM za ove namijene. Budžetom za 2024. godinu za ove namijene izdvojena su sredstva u iznosu  3.800.000 KM.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je 6.3.2024. godine upriličilo potpisivanje Ugovora o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, između ministarstva i dvanaest lica na stručnom osposobljavanju sa završenom visokom stručnom spremom. Riječ je o licima koji su članovi porodica poginulih, nestalih i umrlih boraca, kao i članovi porodica RVI i demobilisanih boraca. Za provođenje ovog programa u Budžetu za 2024. godinu osigurana su neto sredstva u iznosu od 75.000 KM.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!