Započeto

Finansiranje programa stambenog zbrinjavanja boračke populacije

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Finansiranje programa stambenog zbrinjavanja boračke populacije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Upravni odbor Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija 25. maja 2023. godine donio je Odluku o utvrđivanju konačne bodovne rang-liste za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih/braniteljskih populacija za 2023. godinu – krediti. Ova fondacija osnovana je odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Na osnovu ove bodovne liste, klijentima će se dostavljati pojedinačne odluke u više tranši u toku godine po raspoloživim finansijskim sredstvima povrata glavnice već dodijeljenih kredita na kućnu adresu, u skladu s naznačenim iznosima.

Na sjednici održanoj 13. marta 2024. godine, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele sredstava “Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Udruženja proistekla iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata” u iznosu 660.000 KM, koja su utvrđena budžetom FBiH za 2024. godinu.

Kako se u saopštenju Vlade tim povodom navodi, jedan od ciljeva programa jeste rješavanje stambenog pitanja boračke populacije. 

Vlada Federacije BiH je 8. aprila 2024. godine donijela odluke kojim je usvojila četiri programa utroška sredstva namijenjena boračkim kategorijama u ukupnom iznosu od 2.990.000 KM. 

Trećim programom utroška sredstava, kako je navedeno, planirano je 600.000 KM za podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i boračku populaciju, pri čemu će se odobrena sredstva uplatiti Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija, a na osnovu usvojenog Programa rada Fondacije za 2024. godinu. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!