Započeto

Finansiranje i refundiranje troškova projekata strateških grana privrede

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Formiranje zasebnih linija finansiranja i refundiranja troškova projekata strateških grana privrede: nabavke sredstava za rad, certifikacije i standardizacije poslovanja i proizvodnje, digitalizacije i modernizacije poslovanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Razvojna banka Federacije BiH izradila je nacrt Strateškog plana poslovanja Razvojne banke FBiH za period 2023 – 2027. godine te je započela proces konsultacija koji traje do 20.8.2023. godine. 

Jedan od strateških ciljeva je ubrzavanje digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća te poticanje razvoja inovativnih softverskih rešenja. 

Kako bi se to uradilo planirano je subvencioniranje i povoljno kreditiranje za ulaganja u razvoj e-trgovine i e-poslovanja, kao i kreditiranje nabavke opreme i tehničke infrastrukture za razvoj kompanija u IT industriji po povoljnijim uslovima.

Početkom avgusta ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP) Steliana Nedera potpisali Aneks Sporazuma između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i UNDP-a o provođenju projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”. Ovaj projekat implementira UNDP u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške. Ukupna vrijednost Sporazuma sada iznosi 270.000 KM, od čega učešće UNDP-a iznosi 120.000 KM, a Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta 150.000 KM. Kroz ovaj projekt planirana je podrška za najmanje 11 davaoca usluga poslovne podrške i najmanje 11 usluga poslovne podrške.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, putem javnog poziva biće odabrani kvalifikovani pravni subjekti, neprofitne organizacije koje pružaju usluge poslovne podrške iz Federacije BiH, kojima će biti dodijeljena poticajna sredstva namjena za uspostavljanje novih i/ili unapređenje postojećih linija poslovne podrške.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!