U progresu

Finansijska podrška boračkim udruženjima

Opštine: Travnik

Nastavit ćemo osiguravati svaku vrstu finansijske podrške udruženjima boračkih populacija.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata provođene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

U Budžetu Općine travnik za 2022. godinu planirana su sredstva za finansiranje udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 (ukupno 8 udruženja) – 84.000,00 KM; Za obilježavanje značajnih datuma u vezi sa odbrambeno-oslobodilačkim ratom 92-95 iz Budžeta Općine Travnik izdvaja se 22.000,00 KM, a za izgradnju/održavanje spomen obilježja i mezarja/grobalja izdvaja se 26.000,00 KM godišnje Izdvaja se i 50.000,00 KM godišnje za pomoć u liječenju demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica Izdvaja se i 21.000,00 KM godišnje na ime jednokratnih novčanih pomoći socijalnim kategorijama sa područja Općine Travnik, aplikanti su i demobilizirani branioci kojima se odobravaju pomoći u skladu sa važećim Pravilnikom.

Redovno se prate aktivnosti oko izvršenja federalnih i kantonalnih zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite u kojima Općina ima prvostepenu nadležnost (ostvarivanje prava ratnih vojnih invalida, članova porodice poginulih boraca, ostvarivanje prava demobiliziranih branilaca itd., uglavnom se radi o ostvarivanju novčanih prinadležnosti).

Svoja prava, u skladu sa zakonom, putem Općine Travnik ostvaruju i boračke kategorije sa područja Općina Kotor Varoš i Skeneder Vakuf/Kneževo.

U periodu I-IX 2022. godine, Općina Travnik je u stavci Tekući transfer udrugama građana od planiranih 132.000 KM utrošila 83.300 KM. Za izgradnju i održavanje spomen obilježja i grobalja, od izdvojenih 26.000 KM, u periodu I-IX 2022. godine utrošeno je 6.000 KM.

U Budžetu Općine Travnik za 2023. godinu, za Tekuće transfere udrugama građana izdvojeno je 148.800 KM; za izgradnju i održavanje spomen obilježja i grobalja 26.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!