Započeto

Evropski standardi u sferi upravljanja otpadom

Opštine: Travnik

Radit ćemo na uspostavljanju evropskih standarda u sferi upravljanja otpadom.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata načelnika Općine Travnik zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Služba za zajedničke i komunalne poslove Općine Travnik obavijestila je građane Travnika da je od  01.04.2022. godine zvanično počela sa radom Deponija krutog otpada Bijelo Bučje-Pulac kojom upravlja JKP „Bašbunar“.

Kako je navedeno u saopćenju na internet stranici Općine Travnik, “značaj  ove Deponije sadržan je u činjenici da se konačno sistemski rješava odlaganje građevinskog šuta i otpada, krutog otpada i granja  što je značajno opterećivalo okolinu i uticalo na stvaranje divljih deponija”.

Služba za zajedničke i komunalne poslove je u augustu 2022.godine raspisala Javni poziv kućnim savjetima za učešće u Pilot projektu “Građani recikliraju”. Prema planiranim aktivnostima projekta provedena je kampanja selektivnog prikupljanja ambalaže, ambalažnog otpada i E-otpada putem posuda koje su postavljene u zajedničkim prostorijama u zgradama kolektivnog smještaja.

U aprilu 2022. godine načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović je sa saradnicima i predstavnicima javnih komunalnih preduzeća “Bašbunar” i “Trebišnjica posjetio poduzeće Lucius d.o.o. Vitez, u kojem je sa predstavnicima preduzeća razgovarao o mogućnostima saradnje u okviru utvrđivanja planova strateškog i sistemskog rješavanja problema otpada na području općine.

Općina Travnik je u julu 2021. godine provela postupak javne nabavke za namjensko vozilo za prikupljanje reciklažnog otpada. Kako je navedeno u rješenju u tu svrhu je izdvojeno 134.433 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!