Nije započeto

Elektorenergetska povezanost sa susjednim sistemima tržišta električnom energijom

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Ojačati elektroenergetsku međupovezanost sa susjednim sistemima radi jačanja regionalne međupovezanosti koja je u interesu sigurnosti snabdijevanja, integracije obnovljivih izvora i uspostavljanja regionalnog tržišta električnom energijom.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U okviru Indikativnog plana razvoja proizvodnje za period 2024. – 2033. godina, koji je utvrdio “Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini”, a 4. septembra 2023. godine odobrio direktor Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) naveden je kratak osvrt na aktivnosti ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) sa aspekta desetogodišnjeg razvoja elektroenergetskog sistema (EES-a) na području zemalja članica.

EES se se zasniva na kratkoročnim i dugoročnim regionalnim planovima razvoja proizvodnje i potrošnje svake članice regije, uključujući i aspekte regionalnog tržišta električne energije. Rezultat tih aktivnosti su budući projekti prenosne mreže od evropskog značaja. 

Na redovnoj sjednici DERK-a održanoj 13. decembra 2023. godine donesena je Odluka o odobravanju pravila za dodjelu prekograničnih prijenosnih kapaciteta kojom se uređuju pravila za godišnje i mjesečne aukcije za raspodjelu prijenosnih kapaciteta na granici između zona trgovanja EMS AD Beograd (EMS) i Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini (NOS BiH). Riječ je o odluci koja se donosila jednom godišnje i u prethodnim mandatima.  

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!