Započeto

Ekspeditivnija administracija

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Državno uređenje

Ubrzavat ćemo izdavanja raznih dozvola, načiniti ekspeditivniju i učinkovitiju administraciju koja danas definitivno postoji samo radi sebe.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Programske smjernice 2022

Prema najavama zvaničnika, građani/ke bi već u 2024. godini mogli očekivati ekspeditivniju administarciju u FBiH kroz podršku programa za digitalizaciju i donošenje zakona koji će to omogućiti.


U oktobru 2023.godine Parlament FBiH prihvatio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH kojim se, između ostalog, definira i propisuje provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja.


Istog mjeseca, Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto saopćio je kako je ovo ministarstvo poduzelo određene aktivnosti na digitalizaciji takozvanih CIPS potvrda, a olakšanje u ovom smislu već bi trebali osjetiti građani u FBiH polovinom 2024. godine.


Federalni ministar pravosuđa Vedran Škobić je u februaru 2024. godine istakao da će se u FBiH prvenstveno digitalizirati ta razina vlasti, nakon čega će uslijediti proces prema kantonima i općinama, dok se trenutno stvaraju zakonske pretpostavke.

”Mi smo nedavno usvojili izmjene Zakona o uredskome poslovanju, gdje smo uveli način digitalizacije, i ono što sada mijenjamo je pravilnik o jedinstvenom upravnom mjestu. Ta tri akta zakonski i podzakonski su preduvjeti da se Federacija BiH digitalizira.”, izjavio je tom prilikom ministar Škobić.

Ministar Škobić je o procesu digitalizacije razgovarao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.  Unutar Programa rasta za Balkan, koji je izdvojila Europska unija, dio novca planira se dati BiH upravo za proces digitalizacije javne uprave. Postoje procjene da bi taj proces koštao oko 50 miliona eura.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!