Započeto

Ekspeditivnija administracija

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Državno uređenje

Ubrzavat ćemo izdavanja raznih dozvola, načiniti ekspeditivniju i učinkovitiju administraciju koja danas definitivno postoji samo radi sebe.

Izvor: Programske smjernice 2022

Tokom prvih 100 dana rada Vlade FBiH poduzete su određene mjere na ispunjenju obećanja. 

Tokom prethodnog mandata (2018-2022) utvrđen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH kojim se, između ostalog, definira i propisuje provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja. U saopćenju Vlade FBiH od 10.11.2022. godine navedeno je da je na projektu e-sistema aktivno radilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja u saradnji sa USAID-om, s obzirom na to da važeći zakon ne sadrži odredbe za uvođenje elektronskog sistema izdavanja dozvola u oblasti građenja. Ovaj nacrt još uvijek se nalazi u parlamentarnoj proceduri, kako je navedeno na zvaničnoj stranici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Shodno tome, 6.6.2023. godine direktorica USAID Misije u BiH Courtney Chubb potpisala je memorandum o razumijevanju sa načelnicima općine Tešanj Suadom Huskićem i općine Centar Sarajevo Srđanom Mandićem, s obzirom da će ove lokalne zajednice biti pilot općine pri izdavanju e – dozvola u oblasti građenja. 

Na zvaničnoj stranici Vlade FBiH 14.7.2023. godine saopćeno je da su federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, direktorica Naučnoistraživačkog instituta Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Lejla Gurbeta Pokvić i direktorica programa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u BiH koji provodi Projekt “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini” Eva Näher, potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu Memorandum o saradnji. 

U saopćenju je navedeno da dokument predstavlja okvir saradnje, a njegov cilj je razvoj Centra za digitalne tranformacije i implementaciju digitalnih tehnologija, poboljšanje efikasnosti poslovanja, optimizacija procesa i povećanje konkurentnosti za mala i srednja preduzeća. 

Na 8. sjednici Vlade FBiH održanoj 18.7.2023. godine takođe je usvojena informacija Federalnog ministarstva trgovine o potrebi izrade Projekta digitalizacije prijema podataka u Informacioni sistem za nadzor i kontrolu prometa naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH, navedeno je u saopštenju Vlade. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!