Započeto

Ekonomski rast RS

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Opredijeljeni smo za ekonomski rast Republike Srpske. On je moguć kroz rast industrije, domaće i strane investicije, povećanje proizvodnje električne energije, izgradnju novih energetskih objekata”

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: https://www.nezavisne.com/

Suština je da svim sredstvima koja su na raspolaganju kreiramo politike koje će obezbijediti ekonomski rast. Prostora za vidan napredak ima u svim oblastima naše privrede. Za to treba maksimalna posvećenost i ambijent koji ćemo kreirati izmjenama u oblasti fiskalne i poreske politike, zatim podsticaji privrednom rastu, ali i daleko snažnije uključivanje države u privredni rast kroz propise koje donosi. To se sve nalazi u našem dokumentu “Vizija Srpske 2018 – 2026”.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, usvojenom na 8. sjednici Vlade RS, predviđeno je da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Drugim riječima, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Usvajanje ovog zakona bi rasteretilo privredu i otvorilo mogućnost za značajan razvoj postojećih preduzeća, i kreiranje novih radnih mjesta. 

Nacrtom Zakona o unutrašnjem platnom prometu predlaže se formiranje Registra računa i fizičkih lica kao jedinstvene elektronske evidencije i centralne baze podataka o otvorenim novčanim računima fizičkih lica u bankama, u skladu sa direktivama Evropske unije. Uvođenje Registra olakšalo bi poslovanje preduzećima, te unaprijedilo sprovođenje postupka prinudne naplate potraživanja za novčanim sredstvima, pruživši veću zaštitu povjeriocima.

Na 21. Sjednici Vlade RS, utvrđen je prijedlog novog zakona o fiskalnim kasama, koji za cilj ima povećanje kontrole nad platnim prometom u RS, u cilju suzbijanja sive ekonomije. Na 29. sjednici Vlade RS, iz jula 2019. godine, utvrđeni su prijedlozi seta zakona koji se odnose direktno na registrovanje poslovnih subjekata, te će se od sada ukidati potreba za fizičkm kopijamadokumenata o identitetu, stanju poreskih obaveza i zaštitnoj mjeri zabrane obavljanja djelatnosti koje će se obavljati elektronskim putem. Također, registrovanje firme će se moći obavljati elektronskim putem, uz značajno smanjenje troškova. 

Uz to, 28. novembra 2019, na 48. sjednici Vlade RS, utvrđen je Nacrt zakona o sporazumnom vandusdskom finansijskom restruktuiranju, što bi uveliko olakšalo stečajne procese unutar entiteta, kao i prevazilaženje poteškoća u ispunjavanju finansijskih obaveza od strane nesolventnih kompanija koje posluju na području RS. 

Uzevši u obzir sveobuhvatno obećanje SPRS, koraci koji se poduzimaju, ukoliko bi se sproveli znatno bi poboljšali stanje privrede u RS, te Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!