Započeto

Ekonomska saradnja sa Rusijom

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Nižnji Novgorod je poznat kao industrijski centar, zovu ga džep Rusije, jer značajno puni njen budžet. Tokom ove godine Vlada RS je potpisala sporazum sa Niženovgorodskom oblasti, i stvoreni su uslovi da se ta saradnja razvija. To je treći sporazum sa nekom od ruskih oblasti i gubernija. Mi sa Ruskom federacijom već godinama povećavamo obim razmjene, povećava se vrijednost i uvoza i izvoza. Ipak, mi tek stvaramo preduslove za dinamičniju saradnju. Na posljednjem sastanku sa viceguvernerom Ljuljinom smo razmijenili podatke o kompanijama koje su zainteresovane za saradnju, a uskoro očekujemo posjetu delegacije privrednika koji će raditi na novim ugovorima. Oni su mogući u prehrambenoj industriji, hemijskoj, mašinskoj, elektro industriji. Oni su konačno shvatili da ovo može biti područje preko koga mogu razvijati svoj poslovni uticaj, gdje bi mi bili regionalni centar preko koga bi dalje djelovali. Na nama će biti da održimo tu dobru volju i odnos povjerenja koji je stvoren.

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: socijalisti.ba

Ključni faktor posmatranja ovakvog obećanja je situaciona procjena investicionih projekata, u zavisnosti od kvalitete projekta, te privlačnosti investicija. Prema listi projekata značajnijih iznosa sa osiguranim sredstvima sadržanim u Programu javnih investicija 2019 – 2022, ključni  kreditori u RS su EIB, EBRD, te kineski investitori, bez primijetnih Ruskih kreditora i investitora.

Sa druge strane, u maju 2019. godine, održani su Dani Nižnje Novgoroda u Republici Srpskoj. Na događaju koji je ugostio privrednu delegaciju regije, kao i ministra industrije, trgovine i preduzetništva Ruske regije, Maksima Valerieviča Čerkasova, spomenute su prilike za sradnju kroz formiranje konzorcijuma  između kompanija koje posluju na teritoriji RS i Rusije, kao i saradnju u poljima industrijske i trgovinske razmjene. U novembru 2019. godine, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva sastao se sa ambasadorom Rusije u BiH, razgovarajući o potencijalima saradnje kroz formiranu radnu grupu o energetskim pitanjima između BiH i Rusije.

Sa obzirom na službenu saradnju između predstavnika Vlade RS, kao i službenika iz Rusije, Istinomjer će ocijeniti obećanje sa započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!