Ispunjeno manjim dijelom

Ekonomska saradnja s Rusijom

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Nižnji Novgorod je poznat kao industrijski centar, zovu ga džep Rusije, jer značajno puni njen budžet. Tokom ove godine, Vlada RS je potpisala sporazum sa Niženovgorodskom oblasti i stvoreni su uslovi da se ta saradnja razvija. To je treći sporazum sa nekom od ruskih oblasti i gubernija. Mi s Ruskom Federacijom već godinama povećavamo obim razmjene, povećava se vrijednost i uvoza i izvoza. Ipak, mi tek stvaramo preduslove za dinamičniju saradnju. Na posljednjem sastanku s viceguvernerom Ljuljinom razmijenili smo podatke o kompanijama koje su zainteresovane za saradnju, a uskoro očekujemo posjetu delegacije privrednika koji će raditi na novim ugovorima. Oni su mogući u prehrambenoj industriji, hemijskoj, mašinskoj, elektro industriji. Oni su konačno shvatili da ovo može biti područje preko kojeg mogu razvijati svoj poslovni uticaj, gdje bi mi bili regionalni centar preko koga bi dalje djelovali. Na nama će biti da održimo tu dobru volju i odnos povjerenja koji je stvoren.

Izvor: socijalisti.ba

U maju 2019. godine, održani su Dani Nižnje Novgoroda u Republici Srpskoj. Na događaju koji je ugostio privrednu delegaciju regije, kao i ministra industrije, trgovine i preduzetništva ruske regije Maksima Valerieviča Čerkasova spomenute su prilike za sradnju kroz formiranje konzorcijuma  između kompanija koje posluju na teritoriji RS i Rusije, kao i saradnju u poljima industrijske i trgovinske razmjene. U novembru 2019. godine, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, sastao se s ambasadorom Rusije u BiH, razgovarajući o potencijalima saradnje kroz formiranu radnu grupu o energetskim pitanjima između BiH i Rusije.

Krajem juna 2021. godine, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević i ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić sastali su se s delegacijom uralske regije koja je bila u dvodnevnoj posjeti Republici Srpskoj. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tokom sastanka, prezentovana je kampanja pod nazivom „Srpska – Republika mogućnosti”, kojom su predstavljeni svi privredni potencijali kroz promotivni videospot i brošuru na ruskom jeziku, s naglaskom na industrijski sektor, kao i u oblastima turizma, poljoprivrede i energetike, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Tokom sastanka, Petričević je prezentovao povoljne uslove poslovanja i prednosti za ulaganje u Republiku Srpsku, te je uralske privrednike upoznao s podsticajima za ulaganja.

Ministrica Gašić govorila je o mogućnostima ostvarivanja saradnje u oblastima trgovine i turizma, te o privlačenju turista iz Rusije, a posebno je istakla potencijal u banjskom, ruralnom i eko turizmu.

Delegaciju Ruske Federacije predvodilo je rukovodstvo zavoda „Traktor” i fabrike „Zlatdekor”, koja se bavi izradom stilskog oružja i suvenira, te drugi privrednici i preduzetnici iz uralske regije.

U saopštenju se navodi da su se sagovornici usaglasili da će nastaviti jačati privrednu saradnju, među kojima je mogućnost za sklapanje mini traktora u Republici Srpskoj, te povećati spoljnotrgovinsku razmjenu između Republike Srpske i Ruske Federacije.

Sastanci predstavnika vlasti entiteta i rusije su nastavljeni te je prilikom posjete u decembru 2021. Godine Dodik izjavio “Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa [bh. entiteta] Republike Srpske, ustavnih rješenja, ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti sa Rusijom”.

Podrška RS-a nije izostala ni u periodu ruske agresije na Ukrajinu. 

Dana 6.6.2022. godine Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici u Banjaluci razmatrala informaciju o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske, te odlučila da nije za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. Prisutno je bilo 59 poslanika, svi su glasali i svi su se izjasnili da su protiv sankcija Rusiji.

Dodik je na otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma, u junu 2022.godine, podsjetio da je prošle godine u Rusiji razgovarano o važnim pitanjima ekonomske saradnje.

“Želim da ojačam naše dogovore od ranije, da oni imaju podršku sada i u ovakvim uslovima i da vidimo koji su modaliteti da možemo da ih realizujemo. Oni su isključivo, da ne bude nekih spekulacija u vezi sa izgradnjom gasovoda, dvije elektrane na gas, dogovor oko izgradnje solarnih panela i električne eneregije na bazi toga”, naveo je Dodik.

Dodik kaže da se želi vidjeti kako će se svijet kretati i kakvi su odnosi.

“Ne samo da je situacija u Ukrajini ratna nego se i svijet dosta destabilizovao i u pogledu energetske situacije, mnogi energenti su mnogo skuplji nego ranije. Želimo da čujemo procjene ovdje dokle će se to kretati, zna se da je Rusija značajan izvoznik energenata, danas najvažnijih u svijetu, kao i jedan od najvažnijih izvoznika hrane, prije svega pšenice”, istakao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će u Sankt Peterburgu biti završen dogovor u vezi sa gasom, te da se nada da će cijene biti iste kao i što ima Srbija.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je za Republiku Srpsku od posebnog značaja to što se i na posljednjem sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina još jednom potvrdila povezanost između između ruskog i srpskog naroda.

“Posebno je značajno što je potvrđena spremnost velike Rusije da pomogne prijateljski srpski narod i Republiku Srpsku, time što je još jednom potvrđeno da ostaju dosljedni svemu onome što je dio ranijih političkih dogovora u pogledu ekonomske saradnje između nas i Rusije, kao i političke i svake druge saradnje koja se razvija dugi period”, izjavio je Đokić.

Bocan-Harčenko, koji je i nekadašnji ruski ambasador u BiH, napomenuo je da u BiH postoji Dejtonski sporazum koji predviđa visoka, neotuđiva ovlaštenja za entitete.

On je naglasio da će u akcijama očuvanja Srpske i njenih ovlaštenja Rusija uvijek podržati predstavnike srpskog entiteta, srpske članove Predsjedništva BiH, kao i direktne veze između Republike Srpske i Srbije, saradnju koju imaju Banjaluka i Beograd.

– Takav rad, takvu saradnju mi samo podržavamo i to je poznato. Uvijek smo spremni da pomognemo, između ostalog i ekonomski – rekao je Bocan-Harčenko za Sputnjik.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!