Nije započeto

Efikasniji sistem finansiranja sektora uz značajnije poticanje ruralnog razvoja

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Efikasniji sistem finansiranja sektora uz značajnije poticanje ruralnog razvoja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada Federacije BiH utvrdila je početkom jula 2023. godine izmjene i dopune budžeta FBiH za 2023. godinu kojim su, pored ostalog, povećana i sredstva poticaja za poljoprivredu u iznosu od 2,5 miliona KM, čime je iznos agrarnog bužeta utvrđen na 166,5 miliona KM. Ipak, rebalans budžeta za 2023. godinu je povučen sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH krajem jula.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva isplatilo je 21.7.2023. novčane podrške za četvrti kvartal 2022. i prvi kvartal 2023. godine. Iz Sektora za poljoprivredna plaćanja navedeno je tom prilikom da je poljoprivrednim proizvođačima po Modelu podrške proizvodnjama za navedena dva kvartala, obrađeno i odobreno 37.896.583,66 KM dok je obrađeno i u procesu odobrenja 1.012.044,76 KM. 

Ipak, tokom prvih 100 dana rada Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!