Započeto

Efikasniji sistem finansiranja sektora uz značajnije poticanje ruralnog razvoja

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Efikasniji sistem finansiranja sektora uz značajnije poticanje ruralnog razvoja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada Federacije BiH utvrdila je početkom jula 2023. godine izmjene i dopune budžeta FBiH za 2023. godinu kojim su, pored ostalog, povećana i sredstva poticaja za poljoprivredu u iznosu od 2,5 miliona KM, čime je iznos agrarnog bužeta povećan na 166,5 miliona KM. Rebalans je usvojen krajem oktobra 2023. godine. Poticaji za poljoprivredu u Budžetu FBiH za 2024. godinu usvojenom 25. januara 2024. godine viši su za 8,5 miliona te iznose 175 miliona.

Krajem marta 2024. godine Vlada je usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu“, iz Budžeta FBiH za 2024. godinuIznos od 49.360.000 KM namijenjen je za strukturne mjere i mjere ruralnog razvoja.

Novčane podrške za ruralni razvoj usmjerene su i u mjere za povećanje konkurentnosti i zaštitu ruralnog okoliša. U okviru mjera za povećanje konkurentnosti koje su ključne za opstanak i razvoj poljoprivrednih gazdinstava i prehrambene industrije, predviđeno je 45.500.000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!