Ispunjeno većim dijelom

Efikasna i otvorena administracija

Opštine: Banja Luka

Samo savremeno opremljena, odgovorana i visokoprofesionalana i efikasna gradska administracija, kao istinski, odnosno, stvarni servis građana, uz potpuno transparentan rad i odgovarajuće kontrolne mehanizme, koje ćemo dograditi, može obezbijediti realizaciju ovako zahtjevnog programa i svakodnevno zadovoljavanje potreba brojnih građana koji joj se obraćaju.

Obrazloženje

Gradonačelnik BL više puta je govorio o ovoj temi tokom kampanje:

“Dalje poboljšanje efikasnosti i potpune otvorenosti gradske administracije, apsolutna javnost svih projekata koje budemo radili.”

Nezavisne novine, 02.10.2012

Web stranica grada Banja Luka nudi godišnji pregled realizovanih projekata, detaljne izvještaje o radu gradonačelnika i gradske uprave, dokumente budžeta grada, podatke o sjednicama gradske skupštine i materijale koji se raspravljaju na sjednicama, ažurirane podatke o stanju u različitim oblastima gradske uprave, servisne informacije za građane/ke, obrasce i formulare, itd. Stranica također ima i registar Službenih glasnika BL, koji sadrži sve propise koje usvaja Skupština grada. S obzirom da se na stranici mogu naći svi važni podaci o radu gradske uprave, ovo obećanje je u velikom dijelu ispunjeno.

U 2014. godini Nastavljene su aktivnosti na kandidovanju Grada Banjaluke za certifikaciju opština s povoljnim poslovnim okruženjem (postupanje po preporukama evaluatora, ažurirani podaci i informacije i dostavljeni pokazatelji za određene kriterijume, dopunjeni dokazi i dr.);

U proteklom mandatu provođene su aktivnosti za sertifikaciju Grada kao lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem, koje podrazumijevaju unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima, u okviru međunarodnog Programa sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u Jugoistočnoj Evropi - jedinstvenog regionalnog programa za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava, koji se provodi u Republici Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, i BiH.

Banja Luka je u maju 2015. godine dobila sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE - Business Friendly Certificate South East Europe).

Gradskа administracijа takođe je obnovila sertifikat ISO 9001:2008 krajem 2013. godine, na period od tri godine. Standardom ISO 9001:2008 potvrđuje se  uspješnost uspostavljenog sistema upravljanja kvalitetom (QMS).

Izvor: Program “Banja Luka najbolje zna“

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!