Započeto

Edukacija potrošača i podrška izvoznicima

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Još više pažnje posvetićemo edukaciji i podizanju svijesti potrošača o kvalitetu domaće proizvodnje, uz nastavak podrške proizvođačima koji imaju kvalitet za evropsko tržište da budu prepoznatljivi, da izgrade brend”

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: akta.ba

Na 4. sjednici Vlade RS, usvojena je Informacija o raspodjeli grantovskih sredstava za zaštitu potrošača, kroz namjenska sredstva za promovisanje i unaprješenje zaštite prava potrošača putem podsticanja rada udruženja za zaštitu potrošača. Obezbijeđena sredstva od 100.000 KM planiraju biti utrošena po strukturi: 42.000 KM na udruženja registrovana u Evidenciju udruženja za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine i turizma RS, te sredstva od 58.000 KM raspoređena na 8 projekata usmjerenih ka promociji zaštite potrošača.

Druga stavka, vezana uz nastavak podrške proizvođačima, izvoznicima, veže se uz Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, usvojen na 8. sjednici Vlade RS, gdje je predviđeno da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja – odnosno, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Takva mjera doprinijela bi kvaliteti proizvoda, te oslobodila kapital proizvođačima kako bi dodatno unaprijedila postojeće poslovne modele.

Ovo obećanje Istinomjer ocjenjuje kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!