Neispunjeno

Edukacija poljoprivrednih proizvođača

Opštine: Istočno Novo Sarajevo

Moraju se edukovati poljoprivredni proizvođači. Mora se vršiti njihova konstantna edukacija i opština u svakom momentu mora da ima bazu podataka poljoprivrednika.

Obrazloženje

U proteklom mandatu nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Opština Istočno Novo Sarajevo je u mandatnom periodu 2012. - 2016. donosila godišnje programa podsticaja razvoja privrede i poljoprivrede.

Tokom 2015. godine podsticaji nisu plasirani jer su opštinske vlasti vršile monitoring ranije datih sredstava, s obzirom za zabilježene nepravilnosti tokom revizije finansijskih izvještaja opštine za 2014. godinu.

Kako sam Program navodi, u pogledu privrede ovim podsticajima se namjerava podstaći razvoj sektora mikro, malih i srednjih preduzeća kroz: modernizaciju postojeće proizvodnje, nabavku osnovnih sredstava, stimulisanje otvaranja novih radnih mjesta, stimulisanje osnivanja novih preduzeća i radnji i edukovanje preduzetnika.

U pogledu poljoprivrede kao posebne privredne grane namjerava se podstaći rast poljoprivredne proizvodnje kroz unapređenje pojedinih poljoprivrednih grana koje su u samom začetku i imaju osnovu za proširenje, kao i onih grana koje već imaju određeno tržišno učešće i edukovanje preduzetnika.

Posebne mjere programa se odnose na podsticaje za mlade ljude i mlade bračne parove kroz stimulacije za otpočinjanje vlastitog biznisa i unapređenje postojećeg biznisa, što ima za cilj zapošljavanje omladine i smanjenja migracija iz ruralnih dijelova u urbane dijelove Opštine i edukovanje preduzetnika.

Iz gore navedenog se može vidjeti da je edukacija jedna od planiranih mjera programa podsticaja razvoja privrede i poljoprivrede, ali nisu dostupni podaci da li je ista izvršena.

Izvor: Izbori 2012 - Debata RTV IS

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!