Ispunjeno manjim dijelom

Donošenje zakonskih propisa kojima će se preciznije regulirati ekstradicija, status imigranata i tražitelja azila

Partije: DF | Oblasti: Pravna država

Donošenjem zakona i propisa preciznije ćemo regulirati status imigranata i tražitelja azila, uskladiti procedure oko izručenja osumnjičenih za kriminal sa procedurama zapadnih zemalja te uskladiti baze podataka.

Obrazloženje

U toku mandata Vijeća ministara BiH obećanje je ispunjeno u manjoj mjeri.

Izvor: Izborni program 2018

Na 7. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH 2. 6. 2020. Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Migracioni profil Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, čime BiH ispunjava jednu od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima te osigurava uvid u ključne trendove u oblasti migracija.

Vijeće ministara BiH je na 22. sjednici, održanoj 16.12.2020. godine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo Odluku o uspostavljanju Radne grupe za izradu Strategije u oblasti migracija i azila i Akcionog plana za period 2021. – 2025. godine. Članovi ove radne grupe su predstavnici nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko distrikta BiH. 

Strategija i prateći akcioni plan će obuhvatiti pravnu regulativu i institucionalnu izgradnju u oblasti migracija i azila, uzimajući u obzir relevantne međunarodne standarde i zakonodavstvo, posebno Evropske unije.

Saopćenje, Vijeće ministara BiH, 16.12.2020.

Na 34. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 22.4.2021 Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je Platformu zapošljavanja stranaca u Bosni i Hercegovini, koja predstavlja okvirni i bazni dokument u vezi sa zapošljavanjem stranaca u BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!