Ispunjeno

Donošenje strategije održivog razvoja na nivou BiH

Partije: DF | Oblasti: Ekonomija

Pozitivnim smatramo donošenje strategije održivog razvoja na nivou BiH, jer će nam omogućiti integriranje društvenih programa s programima zaštite okoliša i privrednog razvoja u svim ministarstvima i na svim nivoima.

Obrazloženje

U toku mandata Vijeća ministara BiH dato obećanje je ispunjeno.

Izvor: DF - GS Izborni program 2018

U aprilu 2021. godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini kojim se uspostavlja prvi strateški okvir za održivi razvoj za cijelu zemlju.

FOTO: GAVI

Kako su naveli iz UN-a BiH, izrada Okvira za Ciljeve održivog razvoja u Bosni i Hercegovini predstavlja prvi korak u realizaciji Agende 2030, kao zajedničkog dokumenta svih nivoa vlasti koji utvrđuje šire razvojne pravce, putem kojih vlasti na svim nivoima i društvo u Bosni i Hercegovini nastoje doprinijeti ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja.

Na osnovu analize stanja u pogledu održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, odnosno ključnih trendova razvoja, prilika i prepreka, posebno u kontekstu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji te opsežnih konsultacija provedenih s predstavnicima institucija na svim nivoima vlasti i socioekonomskim akterima u periodu 2018 – 2019. godina, utvrđena su tri pravca održivog razvoja u Bosni i Hercegovini: dobra uprava i upravljanje javnim sektorom, pametan rast, društvo jednakih mogućnosti, kao i dvije horizontalne teme: ljudski kapital za budućnost i princip „Niko ne smije biti isključen“.

Kao rezultat trogodišnjeg konsultativnog procesa, u Okviru se iznosi zajednička vizija budućih razvojnih prioriteta u okviru Ciljeva održivog razvoja, nadovezujući se na zahtjeve u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Proces je potpomogla Radna grupa za Ciljeve održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, sastavljena od predstavnika tijela na nivou BiH, entiteta i vlasti Brčko distrikta. U cilju osiguranja usklađivanja procesa strateškog planiranja širom zemlje s Okvirom za realizaciju Ciljeva održivog razvoja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formiralo je Vijeće za Ciljeve održivog razvoja u Bosni i Hercegovini u aprilu 2021. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!