Nije započeto

Donošenje novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH (ZOPS)

Partije: SDP | Oblasti: Pravna država

Donošenje novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH (ZOPS).

Izvor: Izborni program SDP BiH

Tokom 2023. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH su tri puta usvojene izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnost saobraćaja na putevima u BiH (1, 2). Pored toga, krajem 2023. godine u parlamentarnoj proceduri bio je još jedan prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, no isti je odbijen. 

Ipak, nisu zabilježene konkretnije aktivnosti u cilju donošenja novog ZOPS-a.

Napomena: U januaru 2024. godine izvršena je korekcija ocjene ovog predizbornog obećanja iz “U progresu” u “Nije započeto” s obzirom da se aktivnosti koji se navode u obrazloženju obećanja, a koje se tiču izmjena i dopuna postojećeg zakona, ne mogu smatrati aktivnostima na donošenju novog ZOPS-a kako obećanje glasi. Prvobitna verzija dostupna je na ovom linku.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!