U progresu

Dodatni kapaciteti i bolji uslovi u Dječijem obdaništu

Opštine: Gračanica

Dodatni kapaciteti i bolji uslovi u Dječijem obdaništu.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

U Budžetu Grada Gračanica za 2021. godine, pod stavkom sufinansiranje projekta uređenja kuhinje u JU Dječije obdanište “Naša djeca” izdvojeno je 5700 KM.

U Budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu za sufinansiranje projekta uređenja kuhinje u JU Dječije obdanište “Naša djeca” izdvojeno je 5.100 KM, a za idejno rješenje za dogradnju centralnog objekta JU Diječije obdanište “Naša djeca” 6.000 KM. 

Na Istinomjerov upit iz 2022. godine u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice su odgovorili da je u JU Dječije obdanište “Naša djeca” zamijenjena stolarija, uređena kuhinja, okrečeni prostori, a osoblju povećane plate.

U Budžetu Grada Gračanica za 2023. godinu, pod stavkom “Kapitalni grant JU Dječije obdanište “Naša djeca” – solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe” izdvojeno je 7.000 KM. U 2023. godini se nastavilo sa aktivnosti vezanim za dogradnju, nadogradnju i rekonstrukciju centralnog objekta JU Dječije obdanište “Naša djeca”, navedeno je u odgovoru Gradske uprave na Istinomjerov upit o aktivnostima provedenim radi ispunjenja ovog obećanja. Završen je proces izrade idejnog projekta te je predat zahtjev za izdavanje rješenja o urbanističkoj saglasnosti, koje je preduslov za izradu glavnog projekta i prikupljanje ostale dokumentacije. Dogradnja, nadogradnja i rekonstrukcija Centralnog objekta povećat će kapacitet prijema djece za otprilike 120 djece, navode iz Gradske uprave. 

Također, Gradska uprava je navela da su se tokom 2023. godine implementirale aktivnosti na osiguravanju adekvatnih lokacija i poslovnih prostora za eventualni najam te otvaranje dodatnih područnih odjeljenja dječijeg obdaništa širom Grada Gračanica. U odgovoru na upit Gradska uprava je najavila intenzivnije implementiranje aktivnosti na rješenju ovog pitanja. 

Realiziran je i projekat uređenja dječijeg dvorišta, koji je finansiralo Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, a do kraja 2023. godine planirana je nabavka didaktičkog materijala i novog namještaja za jednu odgojno – obrazovnu grupu. Iz Gradske uprave Istinomjeru je saopšteno da da se sva sredstva od Ministarstva obrazovanja i nauke TK dobijaju po objavljenom pozivu za dostavu projekata za određenu namjenu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!