Započeto

Digitalizacija parking prostora

Opštine: Travnik

Završit ćemo projekat digitalizacije parkirnog prostora u Travniku podržanog aplikacijom za davanje informacija o slobodnim parkirnim mjestima.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata načelnika Općine Travnik provođene su određene aktivnosti na realizaciji ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Općina Travnik, kako je potvrđeno za Istinomjer tokom 2022. godine, izradila je elaborat o parking prostorima, a potpisan je i ugovor za nabavku sistema za automatsku naplatu parkinga u vrijednosti od 25.000 KM.

Općinski načelnik Kenan Dautović saopćio je u junu 2022. godine da je održao sastanak sa predstavnicima BH Telecom-a i JP Stan-a, a tema sastanka je bila uvođenje smart parkinga na području općine Travnik.

Ideja je da na području Travnika konačno bude uvedena i mogućnost plaćanja parkinga putem SMS poruke i mobilne aplikacije, što će u velikoj mjeri olakšati svakodnevno funkcioniranje građana, odnosno vozača automobila. Aktuelni način plaćanja parkinga predstavlja problem za mnoge građane, ali i turiste, prije svega jer uvijek moraju imati sitan novac i mogućnost produženja karte im nije omogućena, već za kupovinu nove moraju se zaputiti do parkinga na kojem se nalazi njihov automobil. Dodatna vrijednost plaćanja aplikacijom i SMS-om je i ekološka osviještenost, s obzirom na to da se pri plaćanju parkiranja aplikacijama i SMS-om ne koriste papirne potvrde.

Kenan Dautović, 7.6.2022.

Tokom 2022. godine na zvaničnoj internet-stranici Općine Travnik na linku Smart parking bilo je moguće dobiti informacije o trenutno dostupnom broju slobodnih parking mjesta na parkingu na lokaciji Plava voda, ali ova usluga u momentu zaključenja obećanja povodom druge godine mandata načelnika Dautovića nije bila dostupna.

Tokom 2023. godine iz općinske uprave za Istinomjer je saopćeno da su dva parkinga u potpunosti digitalizovana (Parking Donja Čaršija i Konatur bb), te se provodi i tender za digitalizaciju ostalih parking prostora koji bi trebali biti digitalizovani do kraja godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!