Započeto

Demografska politika

Partije: SP RS | Oblasti: Socijalna politika

U emisiji “Oči u oči – objektivno” predsjednik SP Davor Strika rekao je: “Ono što mi želimo kao partija da radimo na još boljoj natalitetnoj politici, demografskoj obnovi Republike Srpske.”

Izvor: Davor Strika - Emisija: Oči u oči - objektivno

Na održanoj 47. sjednici Vlade RS 1.12.2023. godine utvrđen Prijedlog budžeta RS za 2024. godinu u kom su planirana sredstva za pružanje finansijske pomoći nezaposlenom roditelju četvero i više djece u RS u iznosu od 60 miliona KM, za što se navodi da  je u skladu sa brojem korisnika ovog prava.

Na službenoj web stranici ministarstva porodice, omladine i sporta RS objavljena je informacija 15.11.2023. godine da je ministrica Selma Čabrić prisustvovala konferenciji o pronatalitetnim politikama u BiH. Tom prilikom izrazila je očekivanje da će do kraja godine biti predstavljena finalna verzija strategije demografske obnove na kojoj radi radna grupa formirana pri Ministarstvu pravde RS.

Čabrić je navela da ministarstvo pruža podršku porodicama sa četvoro i više djece, pomoć trudnicama i porodiljama, kao i roditeljima sa troje djece. Odlični učenici dobijaju besplatne udžbenike, besplatnu zdravstvenu zaštitu trudnice, porodilje i djeca. Pomoć se pruža za svako novorođeno dijete, plata za svaku nezaposlenu porodilju u RS 12 mjeseci za prvo dijete i 18 mjeseci za treće rođeno dijete i blizance. 

U Prijedlogu rebalansa Budžeta RS za 2023. godinu Vlada je planirala sredstva za pružanje finansijske pomoći nezaposlenom roditelju četvero i više djece u RS u iznosu od 57 miliona KM

Prvi radni sastanak s članovima Radne grupe za izradu Strategije demografske obnove RS održan je 1.2.2023. godine u Banjoj Luci. Kako se navodi, demografska obnova RS predstavlja jedan od najvažnijih reformskih stubova i kao takav zasnivat će se na strukturnim reformamam koje uključuju mjere u oblasti demografske i migracione politike, nastavak reforme obrazovanja, kao i mjere podrške mladim ljudima. Rješenje o imenovanju Radne grupe za demografsku obnovu doneseno je na 3. sjednici Vlade RS.

Na istoj sjednici donesena je Odluka o utvrđivanju mjesečnog iznosa novčanog primanja nezaposlenog roditelja četvero i više djece u RS u iznosu od 750 KM uz koje će se plaćati pored i pripadajući doprinosi u skladu sa zakonom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!