Započeto

Dekarbonizacija energetskog sektora

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Dekarbonizacija energetskog sektora.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vijeće ministara je 15.3.2023. usvojilo Strategiju prilagođavanja klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2020–2030. Riječ je o dokumentu napravljenom 2020 godine, a na portalu ekonsultacije objavljen je u martu 2022. godine godina. Kako je navedeno, ovim dokumentom predstavljen je sveobuhvatan sistemski okvir za rješavanje izazova klimatskih promjena s kojima se BiH suočava.


BiH je potpisnica i Ugovora o uspostavljanju energetske zajednice, Sofijske deklaracije i Pariskog sporazuma kojim se obavezala da će se do 2050. godine dekarbonizirati, poručeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na samitu energetike SET Trebinje 2023.


Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine sredinom jula 2023. godine donijelo je Nacrt integrisanog energetskog i klimatskog plana Bosne i Hercegovine za period do 2030. godine (NECP BiH). Nakon provedenih konsultacija polovinom 2023. godine, više aktivnosti na donošenju ovog stratškog dokumenta u prvoj godini mandata nije zabilježeno.


Na 41. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  (VM BiH), održanoj 4.3.2024. godine, usvojen  je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o provođenju Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine do 2035. godine koji uključuje aktivnosti koje su poduzete tokom 2022. i 2023. godine. Osim informacije da je elektroenergetski sistem BiH tokom 2022. i 2023. godine radio stabilno i bez većih problema, drugih informacija nema. Izvještaj do polovine marta 2024. godine nije objavljen na stranicama VM i MVTEO.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!