Neispunjeno

Cementara u Gacku

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Nastavljamo i razgovor sa zainteresovanim parnerima koji žele da grade novu termoelektranu. Pokrenućemo i nove razgovore za kompanijama koje su ranije bile zainteresovane da izgrade cementaru u Gacku, koja bi, prije svega, koristila za izgradnju hidroelektrane ‘Buk bijela’ i drugih energetskih objekata u gornjem toku rijeke Drine”, naveo je Đokić.

Izvor: socijalisti.ba

Još od 2015. godine, javnosti je poznato da su kineski investitori bili zainteresovani za izgradnju cementare, u cilju intenziviranja ekonomskih odnosa sa Kinom. Tadašnji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je u izjavi za Federalnu novinsku agenciju nagovijestio interes kineskih investitora za ovaj projekat.

Međutim, u izvještajima Vlade RS, te u nedostatku medijskog izvještavanja o pomenutom obećanju, cementara u Gacku se nije pominjala.

Podsjećamo, 12.12.2017. godine potpisan je opšti Ugovor o osnivanju zajedničkog kinesko – srpskog preduzeća za izgradnju Termoelektrane “Gacko 2”. Ovaj ugovor je predstavljen kao jedna od najvećih poslijeratnih investicija u Republici Srpskoj.

Ugovor su potpisali  ministar industrije, rudarstva i energetike u Vladi RS Petar Đokić, tadašnji direktor ’’Elektroprivrede RS’’  Željko Kovačević i predstavnici „Energentskog fonda za tržišta u razvoju“ i „Kineske inženjerske korporacije.“  

Potpisivanjem ugovora, pored izgradnje Termoelektrane “Gacko 2” trebala je da bude otvorena gipsara i cementara u Gacku, ali Ugovor o izgradnji nikad nije realizovan.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!