Neispunjeno

Brže popunjavati sistematizirana mjesta sudija/tužilaca

Partije: DF | Oblasti: Pravna država

U oblasti efikasnijeg rješavanja sporova potrebno je (…) adekvatnije i brže popunjavati sistematizirana mjesta sudija/tužilaca u pravosudnim institucijama.

Izvor: Izborni program 2018.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, jednoglasno je usvojilo  Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, uključujući anekse A i B, kako bi do kraja 2023. bilo završeno procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH.

Revidiranom strategijom će biti osigurano procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina pred Sudom BiH i Tužiteljstvom BiH, a ostalih predmeta pred pravosudnim tijelima entiteta i Brčko distrikt BiH.

Ova strategija fokusirana je, među ostalim, na ujednačavanje sudske prakse u predmetima ratnih zločina kako bi se osigurala pravna sigurnost i jednakost građana pred zakonom, uz osiguravanje i unapređivanje zaštite, podrške i istog tretmana svih žrtava i svjedoka u postupcima pred sudovima u BiH. Aneksom B ove strategije, među ostalim, definirane su određene obveze Tužiteljstva BiH u pogledu dostavljanja informacija o predmetima i osobama s ranijom standardnom oznakom A, čije je vođenje postupka ustupljeno entitetskim tužiteljstvima i Brčko distriktu BiH.

Vijeće ministara BiH, 24.9.2020.

Na sjednici Vijeća ministara održanoj 16.12.2021. godine utvrđen je Prijedlog aneksa VI Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekata u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini, čime se omogućava realizacija aktivnosti iz projekta „Unapređenje kvaliteta pravosuđa” do kraja juna 2022. godine, umjesto ranije predviđenog 31. 12. 2021. godine.

Vijeće ministara je na 61. vanrednoj sjednici, održanoj 30.12.2021. godine, na prijedlog VSTV BiH utvrdilo Prijedlog sporazuma o saradnji između Bosne i  Hercegovine i Sudske administracije Norveške koji se odnosi na finansiranje projekta u korist pravosuđa u BiH. Kako je saopćeno iz Vijeća ministara, sporazumom je definirana finansijska podrška Sudske administracije Norveške,  vrijedna oko 1.491.000 eura, za Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH za finansiranje projekta  „Jačanje kapaciteta pravosuđa“. 

Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj 31.3.2022. godine donijelo odluku o prihvatanju i određivanju potpisnika za Aneks VI Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekata u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini i odluku o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o saradnji između Bosne i Hercegovine i Sudske administracije Norveške, koji se odnosi na finansiranje projekta u korist pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!