Započeto

Brza cesta kroz Lašvu

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Ekonomija

Gospodarstvo mora biti u funkciji vrijednosti svakoga čovjeka i bazirati se na nekoliko segmenata: (…) c) cestovna infrastruktura, izgradnja novih kilometara autocesta, za što ćemo preuzeti potpunu odgovornost; odblokirat ćemo, nakon četiri godine (zamrznuta) sredstva u iznosu 200 – 300 milijuna eura za dionicu jug, most Počitelj, nastaviti izgradnju koridora, na koje je ova zemlja naslonjena od juga do sjevera, most na Svilaju, Koridor 5c, brza cesta kroz Lašvu, brza cesta preko Širokog do Livna i do Splita. To mora biti ravnomjerno, izbalansirano i usklađeno.

Izvor: Programske smjernice 2022

Pripremni radovi na dionici Lašva – Nević polje završeni su u tokom mandata prethodne Vlade, u septembru 2022. godine. Kako se navodi u saopćenju JP Autoceste FBiH od 28.7.2023, na gradilištu su u toku radovi duž cijele trase. Na glavnoj trasi radi se na škarpiranju i humusiranju kosina nasipa, iskopu i ugradnji nasipa, iskopu jaraka za prikupljanje oborinske vode sa desne strane ceste, izradi kolektora za fekalnu odvodnju, izradi cjevastog propusta i kanalice jarka, te ugradnji betona i montaži cijevi propusta. Također, vrši se iskop i regulacija korita rijeke Lašve. Vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570,00 KM sa PDV-om. Izvođač radova je Hering d.d. Široki Brijeg, a Nadzor Divel d.o.o. i Zagrebinspekt d.o.o. Mostar.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!