Neispunjeno

Brojnije preuzimanje odgovornosti žena u politici

Partije: DNS | Oblasti: Pravna država

DNS se zalaže da žene brojnije preuzmu odgovornost u politici

Ukoliko pogledamo situaciju u Vladi Republike Srpske, situacija je nešto nepovoljnija za žene. Iako je, istina, na čelu Vlade RS-a žena,  pored premijerke u sastavu Vlade su tek tri ministrice, što znači da je od 17 osoba u Vladi RS-a tek četiri žene (23%).

U Narodnoj skupštini žene također nisu ni na jednoj od istaknutijih funkcija. I predsjednik NSRS, kao i generalni sekretar i njegov zamjenik su muškarci. Ipak, od četiri potpredsjednika NSRS, dvije su žene.

Od ukupno 83 narodna poslanika u Narodnoj skupštini RS, samo 20 njih su žene.

U decembru 2015. godine Vlada RS usvojila je Godišnji operativni plan za ravnopravnost spolova u Republici Srpskoj za 2016. godinu u okviru sprovođenja Gender akcionog plana BiH 2013-2017. Prije usvajanja, Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Gender akcioni plan Bosne i Hercegovine za period 2013-2017. godine. Godišnji operativni plan za ravnopravnost polova u Republici Srpskoj sadrži ciljeve i mjere za unapređenje ravnopravnosti polova kao i za jačanje sistema, mehanizama i instrumenata za dostizanje ravnopravnosti polova, te jačanje saradnje i partnerstva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!