Započeto

Briga o postojećem i stavljanje u funkciju kulturno-historijskog naslijeđa koje to nije

Opštine: Travnik

Kroz adekvatnu brigu o postojećem i stavljanju u funkciju kulturno-historijskog naslijeđa koje to nije, doprinijet ćemo turističkoj ponudi općine u funkciji razvoja.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata načelnika Općine Travnik provođene su određene aktivnosti na realizaciji ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Prilikom održavanja ceremonija zvaničnog prezentiranja projekta “Obnova i zaštita srednjovjekovne tvrđave Stari grad Travnik” 30.10.2023. godine u Travniku, ambasador SAD u BiH Michael Murphy najavio je dodjelu donacije od 75.000 dolara Zavičajnom muzeju Travnik.

Izvor: Ambasada SAD

Sredstva su dodijeljena preko Fonda ambasadora američkog State Departmenta za očuvanje kulture (AFCP) a biće namijenjena za obnovu i očuvanje tvrđave Stari Grad.

Izrazivši zahvalnost što ambasadi SAD-a, direktorica JU Zavičajni muzej Travnik Fatima Maslić tom prilikom izjavila je da je ovaj projekat nastavak sveobuhvatnog programa zaštite za koji su grantove osigurali i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo kulture i sporta, a ranije i Ministarstvo obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta i Vlada SBK/KSB..

Samo nekoliko dana ranije, obrušio se dio zida na dijelu bedema na tvrđavi Stari grad u Travniku, prilikom čega, kako su mediji izvijestili, povrijeđenih nije bilo dok je pješačka staza koja se nalazi ispod urušenog dijela zidina zatvorena do daljnjeg.

Podsjećamo, iz budžeta općine Travnik za 2022. godinu za JU Zavičajni muzej izdvojeno je 637.600 KM. Rebalansom budžeta iznos je povećan na 649.600 KM, a prema izvještaju o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci 2022. godine, za potrebe Zavičajnog muzeja utrošeno je 379.524 KM, odnosno 57% od planiranog budžetskog izdvajanja.

U budžetu za 2023. godinu za JU Zavičajni muzej planirano je 925.500 KM. U skladu sa izvještajem o izvršenju budžeta za 2023. godinu, za potrebe zavičajnog muzeja u prva tri mjeseca utrošeno je 128.079,77 KM. 

Kada se radi na ranijim aktivnostima na ispunjenju ovog obećanja, u oktobru 2022. godine donesena je Odluka o prenosu kulturno – povijesnog spomenika “Hasanpašića kula” u Travniku na čuvanje, održavanje i korištenje JU Zavičajni muzej Travnik.

Poslovi čuvanja, zaštite, održavanja i korištenja obuhvatali su,, između ostalog, organizaciju pravilnog čuvanja i održavanja, vršenje stručnog nadzora nad objektom, predlaganje i preduzimanje mjera zaštite, rad na konzervaciji, restauraciji, rekonstrukciji te obezbjeđenje uslova za korištenje “Hasanpašića kula” u Travniku kao kulturno-historijskog objekta.

U organizaciji Gradske biblioteke Travnik i Općina Travnik u novembru 2022. godine je održana manifestacija “Andrićevi dani”. U okviru nje po prvi put je organizovana dodjela „Književne nagrade Andrićevih dana“.

Povodom obilježavanja 25 godina rada Centra za kulturu u junu 2022. godine autori Taik Ganić i Nermin Kozlo su djeci na dječijem odjeljenju Kantonalne bolnice Travnik prezentirali autorske tekstove pjesama o Travniku, notne zapise istih, te crteže kulturno – historijskih znamenitosti Travnika.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci 2022. godine, za potrebe Zavičajnog muzeja utrošeno je 379.524 KM, odnosno 57% od planiranog budžetskog izdvajanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!