Započeto

Borba protiv organiziranoga kriminala, korupcije i terorizma- uvođenje savremenih tehnologija

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Pravna država

Naročitu pozornost posvetiti ćemo borbi protiv organiziranoga kriminala i terorizma. Za učinkovitu borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma potrebne su dobro organizirane, profesionalne i s državne razine financirane i koordinirane policijske i obavještajne službe. Stoga podržavamo maksimalnu profesionalizaciju, modernizaciju u opremanju i obuci ovih službi u BiH. Nužna je suradnja sa susjednim državama i međunarodnim institucijama. Zalažemo se za uvođenje suvremenih tehnologija u suzbijanju kriminala i zaštiti ustavnoga poretka, pri čemu građani trebaju biti zaštićeni od zlouporaba njihovih osobnih podataka.

Obrazloženje

U prvoj godini mandata Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ 2018

Ministarstva sigurnosti BiH tokom 2020. godine poduzelo je niz mjera s cilјem uspostavlјanja sistema videonadzora na graničnim prijelazima, saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH koja je održana 26. novembra 2020. godine.

U Informaciji koja je dostavljena Vijeću ministara BiH navodeno je da je “uspostavlјen integrirani sistem videonadzora Granične policije BiH koji obuhvata 50 međunarodnih graničnih prijelaza i sjedišta svih organizacionih jedinica Granične policije” te da je “ovaj sistem važan je za dalјnji rad Granične policije BiH i za smanjivanje mogućnosti koruptivnog djelovanja”.

Na 9. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 18. 6. 2020. godine, Vijeće ministara usvojilo je Izvješće Ministarstva sigurnosti o realizaciji Akcijskog plana za provođenje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, koja sadrži sedam strateških ciljeva i 155 planiranih aktivnosti, od kojih je 60 predviđeno Strategijom.

Na 11. i 12. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanim 14. 7. 2020. godine,  Vijeće ministara BiH upoznato je sa Četvrtim izvješćem Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije o monitoringu provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015. – 2019. i Akcijskim planom za njezino provođenje.

Prema Izvješću, ostvaren je određeni pomak u provođenju Strategije, ali realnost  stanja u BiH i percepcija korupcije zasjenjuju statističke pokazatelje njezinog provođenja.Tako je od ukupno predviđenih 226 aktivnosti njih 206 realizirano, od čega je 108 aktivnosti potpuno realizirano, 98 je djelomično, dok 20 aktivnosti nije realizirano. Strategija i prateći akcijski plan sadrže pet strateških ciljeva, 69 strateških programa i 226 aktivnosti razvrstanih u 15 različitih rokova.

Vijeće ministara BiH, 14. 7. 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!