Započeto

Bolji položaj i prava radnika

Partije: SNSD | Oblasti: Socijalna politika

Tokom prvog sučeljavanja kandidata za predsjednika Republike Srpske, održanog 8. septembra 2022. godine na RTRS, Milorad Dodik je govorio o unapređenju radničkog položaja:

“Poboljšava se položaj radne snage, poboljšava se njihova socijalna prava, i mi ćemo se zalagati da tako bude i ubuduće.”

Izvor: Prvo sučeljavanje kandidata za predsjednika Republike Srpske

Vlada Republike Srpske na svojoj 3. sjednici održanoj 12.1.2023. godine donijela je Odluku o odobravanju novčanih sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 3.355.355,66 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 1.141 radnika iz 36 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije ostali bez zaposlenja.


Na održanoj 15. sjednici Vlade Republike Srpske 6.4.2023. godine, iznesena je informacija da su kroz realizaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2021-2027. godina data značajna sredstva podsticaja za povećanje plate radnika u iznosu od oko 23,8 miliona KM i dr. Pored toga, na 17. sjednici Vlade Republike Srpske održanoj 20.4.2023. godine, ​Vlada je usvojila Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava kojom je Ministarstvu privrede i preduzetništva na raspolaganje stavljen iznos od 7.780.000,00 KM na ime podsticaja za povećanje plate radnika, a u skladu sa finansijskim planovima potrošnje za period 1.1. – 30.6.2023. godine.

Na 47. sjednici Vlade Republike Srpske održanoj 1.12.2023. godine Vlada RS je za podršku privrede za povećanje plata radnika 15,6 miliona, a za povrat poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika je planirano 5 miliona KM. Pored toga, sredstva namijenjena za program socijalnog zbrinjavanja radnika planirana su u iznosu 6 miliona KM.


Krajem novembra 2023. godine premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je povećanje plata za 100 KM za zaposlene u prosvjeti koji treba da stignu koeficijente koje imaju zaposleni u javnoj upravi. 

Ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić na sastanku održanom 22.3.2024. godine a predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Draganom Gnjatićem. Stojičić je ovom prilikom istakla da je u prošloj godini potpisan sporazum koji se primjenjuje od 1.1.2024. godine, te da su usklađeni platni koeficijenti sa najnižim u javnoj upravi, izdvojena su sredstva i više od 70 odsto zaposlenih dobilo je određeno povećanje. Kako je najavila Stojičić usklađivanje će biti nastavljeno i ove godine sa 1.1.2025 i 1.1.2026. godine, kada se očekuje završetak procesa koji je počeo potpisivanjem protokola 2017. godine.


Iz Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite RS krajem 2023. godine su za Istinomjer kazali da je 2021. godine usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu po hitnom postupku kojim se omogućuje povećanje plata i provođenje seta mjera Vlade Republike Srpske u tom pravcu, a u cilju smanjenja poreskih i finansijskih obaveza poslodavaca koje bi trebale obezbijediti povećanje plata. Navedene izmjene zakona su stupile na snagu i počele sa primjenom 1.1.2022. godine.

U odgovoru Ministarstva dalje se navodi da u cilju unaprijeđenja normativnog okvira i sistema kontrole obračuna i isplata plata radnicima, Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, 2022. godine donio je Pravilnik o sadržaju pismenog obračuna plate.

Podsjećmo, u prethodnom mandatu Vlade RS izmijenjeni su zakoni koji su doveli do smanjenje opterećenja na platu te omogućili povećanje plate radnicima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!